Jong en oud in beweging in de dorpsmoestuin

DORP IN BEWEGING DEEL 4: gasselternijveen

In 2021 is het door de BOKD gecoördineerde Leader Zuidoost Drenthe project “Dorp in Beweging” van start gegaan, met als doel om de bij te dragen aan een gezonde dorpssamenleving door in beweging te komen. Dorp in Beweging bestaat uit 6 deelprojecten die door dorpsorganisaties uitgevoerd worden; Dorpsbelangen Dalen, Dorpsraad Exloo, Stichting Dorpshuis en Dorpsbelangen Tweede Exloërmond, De vrienden van de Zwarte Racker in Nieuw-Schoonebeek en Dorpscoöperatie de Brug in Gasselternijveen. Alle deelprojecten gaan over een of andere vorm van beweging, van lichamelijk tot mentaal.

De activiteiten bestaan uit twee onderdelen, investeringen in voorzieningen en misschien nog wel belangrijker ook in het duurzaam gebruik van de investeringen. Voor het tweede onderdeel werken we samen met Sport Drenthe.

De dorpsmoestuin van Gasselternijveen

De dorpscoöperatie De Brug uit Gasselternijveen brengt jong en oud in beweging in de dorpsmoestuin. De dorpsmoestuin heeft o.a. als doel om de schooljeugd meer bewust te maken van gezonde voeding. Verder levert het een mooie interactie op tussen oude, ervaren ‘rotten in het vak’ en jeugd die zich onder andere bezighoudt met de laatste snufjes op hun mobieltjes.

Mooie samenwerking jong en oud

De dorpsmoestuin draait nu haar tweede seizoen. In het eerste jaar deden 11 leerlingen van groep 7/8 mee aan dit project. Er is regelmatig heel plezierig overleg met de school ’t Kompas. Het tuinseizoen liep echter wat vertraging op – vooral doordat de tuin in maart gedeeltelijk onder water stond. Half april was het zover opgedroogd dat er weer op gewerkt kon worden. In maart werd er in de school nagedacht over het “bouwplan” en vervolgens zijn we begin mei met de leerlingen en 10 vrijwilligers in de praktijk gestart.

Onze moestuin : een klein project maar het  levert heel veel op!

De leerlingen zijn verdeeld in twee groepen die om de week op de tuin helpen. Elke woensdagmiddag was er een groepje van 5 of 6 leerlingen met 2 vrijwilligers actief op de tuin. Ook in de vakantie waren de vrijwilligers present en konden leerlingen aansluiten. Een aanschaf die we in 2021 hebben gedaan (met behulp van de Leader subsidie) is een goede gebruikte grasmaaier aanschaffen om de paden rond het volkstuincomplex goed te onderhouden.

Het seizoen is in november afgesloten met een evaluatie met de scholieren en de vrijwilligers. De onderlinge verstandhouding is prima en er wordt uitgekeken naar het nieuwe seizoen. Er zijn namelijk ook plannen voor de ontwikkeling van een pluktuin.

Veel aandacht voor project

Het project heeft in 2021 ook meegedaan met “Kern met Pit“ van KNHM. In deze competitie met 9 andere projecten in Drenthe eindigde de dorpsmoestuin – tot eigen verbazing – op de tweede plaats! Het dorp mocht dit samen met leerlingen ook nog toelichten in  ‘Op Tjak ’van RTV Drenthe.

MEER WETEN OVER DIT PROJECT?

Voor meer informatie neem contact op met Luit Hummel l.hummel@bokd.nl

Lees ook de andere artikelen over het project Dorp in beweging

Het project Dorp in Beweging is mogelijk gemaakt door: