Interview met Elsje Zaalberg, naober uit Anloo

In onze vorige BOKD Nieuws deden we een oproep voor Naobers uit Drenthe. Aan dat verzoek gaf Jacqueline Steinmetz uit Anloo gehoor, zij kende wel zo iemand, Elsje Zaalberg.

Elsje is 75 jaar en woonachtig in Anloo. Ik zocht haar op in de bibliotheek van OBS Anloo. Ze was daar immers al, omdat er op ook gewerkt werd in de moestuin. Dit gebeurt wekelijks een uurtje, vier vrijwilligers begeleiden een groep kinderen in de moestuin en leren de kinderen alles over tuinieren. Elsje zorgt dat alles rondom die activiteit geregeld is, voldoende vrijwilligers, kinderen en benodigdheden. Jacqueline omschrijft Elsje als een energieke vrouw met een luisterend oor voor iedereen, altijd positief en iemand die overal kansen en mogelijkheden ziet. Het is ook heel mooi om te zien hoe Elsje tijdens het tienercafé omgaat met jongeren.

Elsje vertelt enthousiast over wat haar drijft. Ze is van origine bioloog en heeft altijd in het onderwijs gewerkt, als docent en als schoolleider. Eerst in Amsterdam daarna in Groningen. Elsje en haar man wonen nu zo’n 22 jaar in Anloo. Vanaf het begin zijn ze altijd betrokken geweest bij alle activiteiten die er plaatsvonden in het dorp.

11 jaar geleden ging Elsje met pensioen en ze wilde heel graag iets betekenen voor de kinderen en het onderwijs in het dorp. Ze vindt kinderen en onderwijs heel belangrijk, ze draagt graag bij aan de ontwikkeling van de kinderen en heeft vele kinderen geholpen met rekenen. “Elk kind rekent op een andere manier, ik vind het belangrijk om dat te zien en dan te kijken hoe ik ze iets kan uitleggen, zodat ze het beter gaan begrijpen’’, aldus Elsje.

Ze is ook betrokken bij het nieuwe project Naoberschap in Anloo. Dit is opgepakt nadat het  dorpsbelevingsonderzoek door van Hall Larenstein werd uitgevoerd in 2022/2023. Sommige activiteiten die ze wilden organiseren, sloegen niet aan. Hierover zegt ze; “ontmoeting moet ontstaan, dat kun je niet afdwingen’’. Een van de activiteiten die ze opgepakt heeft en waar ze ontzettend trots op is, is het tienercafé. Elsje glundert wanneer ze erover praat. “Er waren de laatste keer zo’n 18 jongeren. Er is behoefte elkaar te ontmoeten, spelletjes te spelen en te kletsen”. Het tienercafé is eens in de twee maanden op vrijdagavond en Elsje is daar zelf ook bij aanwezig. Sommige jongeren die ze in het café ziet, heeft ze ook al geholpen met rekenen.  

Elsje is ook betrokken bij de mini-bieb, het dorpsnieuws, de literatuurclub, activiteiten bij school, het bezoeken van eenzame of zieke mensen en de moestuin in het dorp. Daarnaast schrijft ze nog voor het clubblad van de Pyreneese Herdershonden Club en is ze betrokken bij stichting Olijf, een netwerk voor vrouwen met gynaecologische kanker.

Ik vraag Elsje wat voor haar Naoberschap betekent. “Omzien naar elkaar, zonder moeite iets voor een ander doen, weten wat er leeft in het dorp bij de mensen, niet alleen er zijn als het niet goed gaat, maar ook juist de mooie dingen samen vieren en samen dingen doen.’’ Ze voegt eraan toe, dat ze via, via hoorde dat de dochter van iemand ingeloot was voor een opleiding, dan stuur ik even een appje om te feliciteren’’.

Ik dank Elsje voor haar verhaal en Jacqueline voor de tip in onze zoektocht.

Interview afgenomen door Lieneke Elzing, adviseur BOKD
Voor vragen over dit artikel kun je mailen naar l.elzing@bokd.nl