Even voorstellen
“Kom maar achterom’’ roept Kees, wanneer ik aan de voordeur sta. Vandaag ga ik langs bij Kees Kuik uit Balinge voor een interview. Al meerdere keren ben ik hem tegengekomen in het dorpshuis. En speciaal voor deze BOKD Themanieuwsbrief heb ik hem gevraagd voor een interview over energiecoöperatie (EC) de Broekstreek. Want ik ben eigenlijk wel benieuwd wat hem drijft om dit te doen. Naast EC de Broekstreek is hij ook betrokken bij Coöperatieproject de Mussels.
Kees is zeer actief op het gebied van duurzaamheid. Hier kan hij heel veel over vertellen en dit vindt hij ook erg belangrijk. Duurzaamheid in energie, maar ook in duurzaam investeren in het dorp op het sociale vlak. Kees heeft hier altijd interesse in gehad en is ook in de samenleving een actieve en betrokken vrijwilliger. Een duurzame doener met oog voor de gemeenschap.
Hoe is het initiatief ontstaan
Tien jaar geleden ontstond EC de Broekstreek. Dit is een samenwerking tussen 3 clubs uit het dorp. Kees is mede-oprichter geweest en het bestaat nog steeds. De gedachte achter de energiecoöperatie is het geld dat binnenkomt, als wederverkopersvergoeding voor het doorverkopen van energie (elektra en gas), weer terug te brengen in het dorp. Kortom kleine projecten in de Broekstreek te kunnen ondersteunen met wat geld als dat nodig is, dit zorgt ervoor dat de leefbaarheid in het dorp behouden blijft. En ook heel belangrijk dat ze als dorp minder afhankelijk zijn van derden.
Maar hoe werkt het dan?
EC de Broekstreek heeft leden. De energie die wordt verbruikt is van ‘Energie van ons’. De coöperatie krijgt jaarlijks per lid geld van Energie van ons en met dat geld worden jaarlijks verschillende activiteiten en projecten ondersteunt.
Zo is er geld gegaan naar de volleybalvereniging voor een bijdrage van een beach veld, zijn er bouwpakketten aangeschaft voor school met windmolens en zonnepanelen om het ook bij de kinderen onder de aandacht te brengen en is er meebetaald aan een mobiele vogelkijkhut om weidevogels te observeren. Er is gereedschap geschonken aan de Moeshoek, een bijdrage geleverd aan de jeugdsoos voor een bezoek aan Auschwitz, ondersteuning van de ijsvereniging en ga zo maar door.
Op de Algemene Ledenvergadering worden de projecten voorgelegd en als ze voldoen aan de criteria, kunnen ze rekenen op een bijdrage.
Hoe zit het met de borging?
Momenteel is er een aantal actieve bestuursleden. Echter ook in Balinge is het lasting nieuwe bestuursleden te vinden. Het bestuur vergadert drie keer per jaar en volgens Kees is hij er niet meer dan 10 uur per jaar mee bezig. Voor nu is Kees nog niet van plan te stoppen. Hij krijgt een grote lach op zijn gezicht wanneer hij spreekt over alles waar hij mee bezig is. Belangrijk is wat kennis van de energiemarkt en sociaal bevlogen want je moet ook op zoek moet naar nieuwe leden.
Wat houdt project de Mussels?
“Ja dat ontstond later’’, vertelt Kees. Hier werd EC de Broekstreek voor benaderd en dit vond hij ook interessant. Hierbij is een aantal partijen gezamenlijk eigenaar van een drijvend zonnepark. Maar wat het ook hierbij weer interessant maakt, is dat het geld dat ermee verdiend wordt ook weer terug laten vloeien naar, in dit geval, de dorpshuizen in Midden-Drenthe die bezig zijn met verduurzaming. Op die manier dragen ze ook weer bij aan het behouden van de leefbaarheid en de ontmoeting in de verschillende dorpen in gemeente Midden-Drenthe.

Houd het lokaal
“Jazeker mogen mensen hem benaderen, hij vertelt er graag meer over. In Midden-Drenthe gaat er veel gebeuren de komende tijd. Er moeten zonneparken gebouwd worden. Om aan de RES te voldoen ongeveer 80 hectare. Het is erg belangrijk dat deze zoveel mogelijk in lokaal bezit blijven”. Volgens Kees moet je ervoor zorgen dat je meedoet, dus steun de energiecoöperaties anders vloeit de winst van de zonneparken naar het buitenland.
Zijn motto: hou het lokaal!
Interview door adviseur BOKD Lieneke Elzing (via mail bereikbaar op l.elzing@bokd.nl)