Interview Jelle Wunnink, beheerder en deelnemer herhalingscursus BHV

Op 19 juni a.s. is dorpshuis de Alke gastheer voor de herhalingscursus BHV van de BOKD. De BOKD organiseert elk jaar de herhalingscursus voor beheerders van dorps- en buurthuizen in Drenthe. Op deze manier kunnen de beheerders oefenen met de vaardigheden op het gebied van bedrijfshulpverlening zoals eerste hulp bij ongevallen en hoe te handelen bij brand? Het is echter ook een mooie manier om in contact te komen met collega’s van andere dorps- en buurthuizen en een kijkje bij elkaar in de keuken te nemen. 

Even voorstellen

Mijn naam is Jelle Wunnink en ik ben beheerder van dorpshuis de Alke in Alteveer Kerkenveld. Ik ben 61 jaar en ik woon op loopafstand van het dorpshuis. Tot 6 jaar geleden was ik werkzaam als chauffeur bij een groot touringcar bedrijf. Dat was leuk werk waarbij je veel contact had met klanten.  Na 20 jaar op de bus en de toenemende drukte op de weg was ik toe aan een carrière switch en ik was erg blij dat deze kans voorbij kwam. Ook dit is weer leuk werk omdat ik veel contact heb met de mensen en mijn best doe om zoveel mogelijk activiteiten in en om het dorpshuis te organiseren en dat lukt heel aardig.  

Sinds wanneer neem je deel aan de cursus en waarom?

Vanaf het moment dat ik de werkzaamheden van mijn voorganger heb overgenomen. Als chauffeur op de touringcar was ik al opgeleid als BHV-er en kregen we jaarlijks herhalingslessen. Vooral op het vlak van EHBO en AED. We waren elk jaar verplicht om een x-aantal uur opleiding te volgen en dat vond ik ook wel goed omdat je wel moet weten wat je moet doen als er iets gebeurd.

Wat vind je van de cursus

Leuk! Wat het voor mij aantrekkelijk maakt is dat je met andere beheerders spreekt. De meeste ken je al wel van de jaren daarvoor en het is leuk om elkaar weer te zien en tussen de bedrijven door over andere zaken te praten. Hoe doen jullie dit, hoe doen jullie dat? Dat is heel leerzaam.

Los daarvan is het natuurlijk ook belangrijk! Onze gasten willen graag weten bij wie ze terecht kunnen als er eens wat gebeurd. Er komen veel ouderen over de vloer om te koersballen of te sjoelen en die willen dat graag weten. Maar het is ook belangrijk om de stof te herhalen. Na verloop van tijd vergeet je bepaalde informatie weer, zoals reanimatie, of zijn de inzichten veranderd hoe je dat het beste kunt doen. Het is goed om daarover te worden geïnformeerd en jaarlijks te oefenen.

Zou je de cursus kunnen aanbevelen aan andere beheerders van dorps- en buurthuizen en waarom?

Jazeker en eigenlijk heb ik al gezegd waarom. Het is een leuke dag waarbij je collega’s ontmoet en omdat je elkaar kent het makkelijker is om te oefenen.

Lijkt het je ook leuk om aan de herhalingscursus BHV deel te nemen? Neem dan contact op met Paul van Schie via mail of telefoon: 06-20152244.