Informatie en aanmelding Drentse Dorpenmiddag 3 november

 

Locatie Drentse Dorpenmiddag Het Markehuis, De Pol 4 in Grolloo

Drentse dorpen aan het woord!

3 november 2017 van 13.00 – 17.00 uur
inloop vanaf 12.45 uur

BOKD en gemeente Aa en Hunze organiseren voor alle Drentse dorpen de Drentse Dorpenmiddag. Kom je kennis bijspijkeren tijdens de verschillende  sessies, colleges en workshops. En laat je inspireren door de mooie verhalen en wijze  lessen. Hoe start je een museum met alleen maar vrijwilligers? En hoe wordt jouw dorpshuis het  beste dorpshuis van Drenthe? Actieve dorpsbewoners geven je  antwoord op deze vragen en nog vele andere.

Dagvoorzitter Judith Regendorp, bekend van RTV Drenthe, gaat in gesprek met  Ferenc van Damme en Timo Veen. Ferenc van Damme stelt zichzelf iedere dag de  vraag hoe je in de supersnel veranderende wereld met elkaar kan samenwerken.  Timo Veen is  trekker van Duurzaam Hoonhorst en gaat voor vernieuwing in plaats van behouden wat er al is.

Voor aanmelding drukt u op de button :  

Het programma

12.45 uur Inloop

13.00 uur Opening door dagvoorzitter Judith Regendorp

  • Welkom door college Aa en Hunze en bestuur BOKD
  • Ferenc van Damme met ‘Elimineer de burger’
  • Timo Veen over Duurzaam Hoonhorst

14.00 uur Judith Regendorp interviewt de dames en heren die een workshop, sessie of excursie verzorgen

14.30 uur Tijd voor koffie en thee

14.40 uur Start groepsronde 1

Keuze uit:

  1. Samenwerken anno 2017

2. Dorpsbelangen nieuwe stijl

3. Van Aa naar B

4. Duurzame dorpen

5. Bezoek aan C+B museum

15.40 uur Start groepsronde 2

Keuze uit:

6. Zorgzame dorpen

7. Duurzaam Hoonhorst

8. Beste Dorpshuis van Drenthe

9. Dorpen in 3D

10. Bezoek aan C+B museum

16.30 uur Prijsuitreiking en tijd voor de vraag maar raak borrel!


Toelichting programma

Nb. Op de dag zelf maak je de keuze voor de te volgen onderdelen

Ferenc van Damme

In 2011 begon Ferenc van Damme in opdracht van provincie Overijssel aan zijn project ‘Elimineer de burger’. Dat is een tournee waarbij hij de provincie in trekt om met gemeenten, verenigingen en allerhande mensen te praten over de samenwerking tussen bevolking en openbaar bestuur. Wat kunnen we daar in Drenthe van leren?

Provincie Overijssel is, nu onder de noemer ‘Eigentijds Bestuur’, al ruim 8 jaar met zelfinzicht bezig op andere manieren de ‘kracht uit de samenleving’ aan te boren en het tweerichtingsverkeer met verschillende ‘soorten’ inwoners te stimuleren. Conventioneel communiceren en toepassen van traditionele ‘burgerparticipatie’ met ‘the usual suspects’ levert minder en minder op, dat is duidelijk.

Maar wat werkt er dan wel? Hoe betrekken wij onszelf bij mensen die vitaal hun eigen weg zoeken en die in een soort stille revolutie een nieuw soort samenleving aan het maken zijn? Hoe interesseren we mensen om nieuwe bestuursleden, vrijwilligers, leden, stemmers te worden? Hoe voorkom je dat jouw organisatie binnen 15 jaar ook een V&D of Kodak wordt?

Kennis van doelgroepen, zelfinzicht, een realisatie van je eigen rol in een razend snel ontwikkelende ‘permanent bèta’ wereld, en een dramatisch andere houding van onszelf zijn essentieel voor een streven naar echte dialoog in een vitale, samenredzame ‘doe-democratie’!

Meer info Ferenc van Damme

Timo Veen

Duurzaam Hoonhorst: Timo is één van de initiatiefnemers van Duurzaam Hoonhorst (gemeente Dalfsen) en voorzitter van deze stichting. In 2010 is Hoonhorst door provincie Overijssel uitgeroepen tot Duurzaamste Dorp. Samen met 75 vrijwilligers zijn zeer diverse projecten gerealiseerd om het dorp Groen, Gezond, Gemeenschappelijk en Gezellig te maken. Deze projecten omvatten aspecten rond sociale leefbaarheid, lokale economie en ecologie (energie besparen, duurzaam decentrale opwekking van energie en voedselketen). In 2015 won Duurzaam Hoonhorst ook de P-Nuts award en de landelijke Dorpsvernieuwingsprijs. In 2016 werd Hoonhorst tweede in Hongarije bij de Europese verkiezing van de Dorpsvernieuwingsprijs.

Meer info Duurzaam Hoonhorst of Timo Veen

 

Workshops, sessie en excursie

 

1. Samenwerken anno 2017 , Ferenc van Damme

Na de inleiding van Ferenc van Damme bij de start van het programma wordt er in deze workshop werk gemaakt van samenwerking. Hoe kun je dat bijvoorbeeld doen binnen je eigen club wanneer er steeds minder dorpsbewoners opstaan om ook een handje uit de mouwen te steken?

2. Dorpsbelangen nieuwe stijl, Tim Schouwenaar (Den Andel) en Bert Feiken (Annerveenschekanaal)

Dorpsbelangen in het Groningse Den Andel experimenteert met een nieuwe werkwijze, Netwerk Den Andel. Onder deze titel werken tal van thema- en interessegroepen samen, maar iedere groep heeft zijn eigen werkwijze. De groepen bestaan uit minimaal 2 mensen die een onderwerp op basis van ieders talent, passie en interesse invullen. Annerveenschekanaal is een van de dorpen in Drenthe die ook zoekt naar een nieuwe vorm.

3. Van Aa naar B, Willem Tanis (Automaatje) en Wim Martin Scholma

In tijden van vergrijzing van de bevolking, winkels en voorzieningen die de deuren sluiten en verdere uitkleding van openbaar vervoer wordt de bereikbaarheid van dorpen én van voorzieningen steeds belangrijker. In Midden-Drenthe zoeken ze met behulp van een Praotplaat naar oplossingen. Er wordt onder andere geëxperimenteerd met AutoMaatje, een door vrijwilligers gerunde vervoersservice.

 4. Duurzame dorpen, Harry van Dijk (Nijeveen)

Nijeveen Energieneutraal (NEN) zet zich met het gehele dorp in voor een schonere wereld en samen besparen op de energierekening. Het uiteindelijke doel is om Nijeveen energieneutraal te maken voor 2025. Een combinatie van besparing, een zonnecentrale, gezamenlijke inkoopacties van zonnepanelen en een Postcoderoos-project moet Nijeveen helpen in deze ambitie. Ook het dorpshuis draagt zijn steentje bij.

5. Bezoek aan het C+B Museum

Grolloo bluesdorp: het C+B Museum houdt de blues van Cuby & the Blizzards levend! Benieuwd hoe ze gestart zijn met dit museum en hoe ze het draaiende houden? Breng dan een bezoek aan het museum.

6. Zorgzame dorpen, Henny Kuipers (Gees) en Fenna Bolding (CMO STAMM)

Nu mensen langer thuis moeten wonen, maar familie ver weg woont wordt burenhulp weer actueler. Steeds vaker komt de vraag boven drijven: “Hoe kunnen we onze dorpsbewoners met een zorgvraag (niet alleen de ouderen) zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving houden?”  Dorpscooperatie Nei Naoberschap Gees heeft hun eigen antwoord op deze vraag.

7. Duurzaam Hoonhorst, Timo Veen

In deze verdiepende sessie vertelt Timo Veen meer over Duurzaam Hoonhorst. Timo is trots op wat zijn dorp voor elkaar heeft gekregen, niet door te kijken naar de onmogelijkheden maar naar wat je wel voor elkaar kunt krijgen. Denk hierbij aan een op snoeihout gestookte dorpskachel waarmee dorpshuis en school verwarmt worden, een deelauto en aanhanger, een glasvezelnetwerk en een dorpszorgproject.

 8. Beste dorpshuis van Drenthe, Ina Reinders en Roelof Dilling (Het Markehuis) en Anda Vonk (MFC De Spil)

De wedstrijd ‘Beste Dorpshuis van Drenthe’ is nu tweemaal door de BOKD georganiseerd en tweemaal ging de prijs naar een dorpshuis in Aa en Hunze. In 2015 naar Het Markehuis in Grolloo, gastheer van de Drentse Dorpenmiddag en in september van dit jaar ging de titel naar MFC De Spil in Gasselternijveen. Beide dorpshuizen geven een kijkje in de keuken en jurylid Roelof Dilling geeft tips.

 9. Dorpen in 3D, Luit Hummel (BOKD)

BOKD experimenteert in Anloo met virtual reality. We kijken met een speciale bril naar de toekomst van het dorp. Welke ontwikkelingen zijn er gaande in het dorp en wat betekent dit voor het aanzien van het dorp? Via Virtual Reality verbeelden we verwachtte en gewenste ontwikkelingen in het dorp.

 

Locatie Drentse Dorpenmiddag Het Markehuis, De Pol 4 in Grolloo

Voor aanmelding drukt u op de button :  
overzicht