Inclusie

Dit jaar schenkt BOKD extra aandacht aan een alledaags thema: dorpstoegankelijkheid, oftewel inclusie. Het is een breed begrip, maar als je inzoomt kom je er als dorp op allerlei manieren mee in aanraking. Bij dorpstoegankelijkheid kun je denken aan: energiezuinige oplossingen (warme huiskamers), rolstoelvriendelijke wandelpaden, jongerenbetrokkenheid, omgang met dementie, verwelkomen van nieuwkomers en alles wat gaat over het welkom voelen in je dorp.

In het bericht van januari sprak BOKD met twee dorpen over verbondenheid tussen mensen, het welkome gevoel in een sociale setting. Jos Voppen, projectmedewerker BOKD, ondersteunt de dorpen bij het gesprek over ‘dorpstoegankelijkheid’. Samen met hen ziet hij dat het gaat over met andere ogen te kijken naar het dorp en jouw dorpsgenoot. ‘In gesprek met dorpsbewoners kruipen we tijdelijk in de huid van een ander’, vertelt Jos. ‘Wat heeft de ander nodig om zich helemaal welkom te voelen?’

In februari komt het onderwerp Armoede aan de orde en dat het iedereen kan overkomen, vaak ontstaan problemen als verschillende levensgebeurtenissen samenkomen.
Opgeleid ervaringsdeskundige Annemaria Evers van Sterk uit Armoede was bereid haar verhaal met ons te delen. Ook een intervieuw van projectmedewerker Daphne Wiebing met Jacomijn de Jong en Piet Wolters over het Kanskaarten project in Hollandscheveld en Gasselternijveen.

BOKD Bericht

Nieuwsbrief januari nr. 1 Leeft inclusie in de dorpen? klik hier

Nieuwsbrief februari nr. 2 Armoede en inclusie. Klik hier

Poll

Wij zijn benieuwd welke dorpen al actief aandacht besteden aan dorpstoegankelijkheid en inclusie. Vul daarom de korte vragenlijst in.

Meer informatie

Vind je het leuk om meer over inclusie en jouw eigen dorpsaanpak met ons te delen in een van de volgende nieuwsberichten? Neem dan contact op met Daphne Wiebing van d.wiebing@bokd.nl of Sonja Corsmit via s.corsmit@bokd.nl.

Meer lezen, zoek dan onder onze pagina Dorpen de berichten onder het item Inclusie.