Hygiënecode HACCP

HACCPVanaf 1 april 2016 geldt er een nieuwe hygiënecode voor de horeca.

De hygiënecode voor de horeca is gebaseerd op Europese wetgeving. Deze wetgeving regelt dat alle levensmiddelenbedrijven volgens de HACCP-beginselen moeten werken. Deze HACCP-eisen zijn uitgewerkt in de hygiënecode. De hygiënecode geldt alleen voor dorpshuizen wanneer er structureel bedrijfsmatig eten wordt bereid en verstrekt.

Checklist voedselveiligheid voor vrijwilligerswerk

Als er niet structureel (vrijwel dagelijks of op vaste dag(en) in de week) en voor kleinere groepen eten en drinken wordt bereid en gegeten dan kan het dorpshuis volstaan met de checklist voedselveiligheid die is ontwikkeld voor vrijwilligers. Klik hier voor de checklist.

Een hygiënecode is dan dus niet nodig. Wanneer er alleen voorverpakte levensmiddelen verstrekt worden en er geen voedsel bereid wordt is ook deze checklist niet nodig.

Hygiënecode voor de horeca

Als er wel structureel (bijna dagelijks of op vaste dag(en) in de week) bedrijfsmatig eten wordt bereid en verstrekt, dient het dorpshuis te werken met de hygiënecode voor de horeca. Vanaf 1 april 2016 geldt er een nieuwe hygiënecode voor de horeca.

Deze is niet meer (zoals voorheen) eenvoudig te downloaden maar kan aangeschaft worden bij Koninklijke Horeca Nederland. Niet leden betalen € 100, leden betalen € 30 (excl. btw).
Er zijn diverse (commerciële) bedrijven die een cursus organiseren hoe om te gaan met de regels die in de hygiënecode staan. Zo’n cursus is echter niet verplicht! Het personeel dient wel geïnstrueerd te worden hoe om te gaan met de hygiënecode, maar dat kan ook op andere manieren.

Let op!

Wanneer de hygiënecode van toepassing is wordt die niet vervangen door de checklist voedselveiligheid voor vrijwilligerswerk!