Glasvezel: doel of middel?

Speciaal voor BOKD en haar leden schreef Marja Jonkers van VerbindDrenthe een artikel over het belang en de toepasbaarheid van glasvezel voor de kleine dorpen en dorpshuizen in Drenthe. Kijk voor meer info over VerbindDrenthe en glasvezelinitiatieven in uw dorp op VerbindDrenthe.nl

In heel Drenthe zijn 11 bewonersinitiatieven actief die in hun eigen regio een glasvezelnetwerk (willen) aanleggen. Hoe is die situatie ontstaan? Traag internet is in de hele provincie, maar met name in de buitengebieden een probleem. Er zijn huishoudens die nauwelijks een Mbit binnen krijgen of weg kunnen sturen. Marktpartijen, zoals grote telecombedrijven, die een snellere en stabielere verbinding aan zouden kunnen leggen, doen dat niet omdat deze gebieden te dun bevolkt zijn en de afstanden die de nieuwe bekabeling zou moeten afleggen erg groot en dus duur zijn. In Drenthe zijn er daardoor bewonersinitiatieven ontstaan van vrijwilligers die zelf een netwerk willen gaan aanleggen. De provincie heeft deze initiatieven altijd ondersteund en heeft daar in 2015 zelfs een speciale stichting voor in het leven geroepen. De Stichting Breedbandplatform Drenthe, ook wel VerbindDrenthe genoemd.

 

VerbindDrenthe ondersteunt en faciliteert sindsdien de bewonersinitiatieven. Op sommige plaatsen in Drenthe heeft zo’n initiatief het netwerk al in de grond liggen en profiteren de bewoners er al ten volle van. Elders is men nog aan het aanleggen of nog bezig om de benodigde financiering voor elkaar te krijgen.

“Geen bruikbaar contact kunnen krijgen met websites van overheids- en andere organisaties”

Op dit moment snakken met name de buitengebieden naar een betere en snellere internetverbinding. Het internet dat daar via de koperkabel gebruikt kan worden, is vaak van bedroevende kwaliteit en snelheid. Dat betekent dat bewoners niet thuis kunnen werken, geen gebruik kunnen maken van diensten als Netflix en soms zelfs niet eens kunnen internetbankieren en geen bruikbaar contact kunnen krijgen met websites van overheids- en andere organisaties. Jongeren kunnen thuis hun huiswerk niet maken, kunnen gemaakte opdrachten niet uploaden naar hun school, kunnen niet thuis studeren. Basisscholen in de dorpen kunnen hun leerlingen niet, zoals de overheid dat eist, allemaal tegelijk de Adaptieve Eindtoets laten maken en dreigen hierdoor te moeten sluiten. En ook voor het bedrijfsleven is een vestigingsgebied alleen interessant als er een goede internetverbinding aanwezig is.

“Ook in de dorpen stijgt de behoefte aan bandbreedte”

Dat is de situatie nu. In de toekomst wordt dit uiteraard niet anders. We gaan met z’n allen steeds meer gebruik maken van het internet en daarvoor zijn steeds hogere snelheden nodig. Ook in de kernen, waar men zich nu vaak nog wel kan redden met een koper- of coaxverbinding, stijgt de behoefte aan bandbreedte. Elk jong gezin kent het inmiddels wel: moeder aan het werk op de laptop, vader kijkt interactieve tv, kinderen doen spelletjes of huiswerk of kijken filmpjes op hun tablet…. En daar komt de slimme thermostaat nog bij, en straks de slimme koelkast, de slimme wasmachine. De behoefte aan een betrouwbare snelle internetverbinding wordt steeds groter. Op een glasvezelnetwerk is er geen grens aan de te behalen snelheid. Iedere woning krijgt zijn eigen glasvezelkabel dus of er veel mensen tegelijk gebruik maken van het netwerk maakt dan ook niet meer uit. Een glasvezelnetwerk blijft dus ook in de toekomst in staat om de snelheden die we dan nodig hebben, te leveren.  Daarom noemen we glasvezelnetwerken “toekomstbestendig”.

 

“Is glasvezel een middel waarmee een plattelandsgebied heel veel doelen kan bereiken?”

Geweldig natuurlijk als een bewonersinitiatief het voor elkaar krijgt om een glasvezelnetwerk aan te leggen in de eigen regio. En uiteindelijk liggen dan de glasvezelkabels in de grond en overal zit zo’n kastje met een aansluiting in de meterkast en dan? Is het doel dan bereikt? Of is glasvezel eerder een middel waarmee een plattelandsgebied heel veel doelen kan bereiken?

De aanwezigheid van een glasvezelnetwerk zorgt er voor dat de basisscholen in de dorpen open kunnen blijven. Kinderen kunnen in hun eigen dorp naar school. Jongeren kunnen thuis studeren. Ouderen kunnen via hun tablet contact hebben met hun arts en specialist en hoeven daardoor veel minder vaak de reis naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis te ondernemen. Bedrijven kunnen zich vestigen en kunnen zich verder ontwikkelen. Neem de recreatiesector: het eerste dat gasten tegenwoordig bij aankomst op de camping of bij de bed & breakfast vragen is “wat is de wifi-code”. Gasten willen ook in hun vakantieverblijf kunnen netflixen, foto’s van de vakantie kunnen uploaden, de kinderen laten gamen als het regent.

“Wat is de wifi-code?”

Kortom, de leefbaarheid en vitaliteit van een gebied waar een glasvezelnetwerk is aangelegd, gaat er met sprongen op vooruit. Ook voor de dorpen en dorpshuizen biedt een glasvezelnetwerk veel kansen. Dorpshuizen kunnen bijvoorbeeld flexplekken aanbieden waar je onder het genot van een kop koffie en met dorpsgenoten om je heen via de dorpshuis-wifi je werk kunt doen. Denk ook aan een internetcafé voor en door dorpsbewoners waar iedereen terecht kan met zijn vragen en waar bijvoorbeeld ook tabletcursussen voor senioren gegeven worden. De lokale toneel- en andere voorstellingen, eigenlijk alle dorpsactiviteiten, kunnen via het internet uitgezonden worden zodat ook ouderen die dit niet (meer) kunnen bijwonen, toch mee kunnen genieten en betrokken blijven. En zou een dorps-cam in het dorpshuis niet leuk zijn? Dan kun je zien wat er gaande is, wie er zit te werken, wie er een kaartje legt…  De meeste gemeenten zenden hun raadsvergaderingen online uit. Die uitzendingen zouden ook gezamenlijk in het dorpshuis gevolgd kunnen worden, misschien zelfs interactief, dus zó dat de luisteraars in het dorpshuis ook een bijdrage aan de vergadering kunnen leveren of kunnen inspreken.

“Online boodschappen bestellen die dan in het dorpshuis afgeleverd worden”

In veel kleine dorpen wordt de buurtsuper node gemist. Hoe handig zou het zijn als je online of via een bestelscherm in het dorpshuis bij de supermarkt in een grotere kern boodschappen kon bestellen die dan in het dorpshuis afgeleverd worden en daar kunnen worden opgehaald? Dat kan dan zelfs als je niet thuis bent! En elk dorp heeft wel 1 of 2 vrijwilligers die de ouderen in het dorp hierbij willen helpen of ’s winters bij gladheid de boodschappen bij de ouderen willen afleveren. Senioren die niet vaak meer de deur uitkomen en wat eenzaam worden, kunnen door middel van een boodschapje bestellen in het dorpshuis en het later ook weer daar afhalen, weer wat meer sociale contacten opdoen. Want daar zit net een flexwerker die een praatje maakt, of de tablet-club is er net aan het oefenen. Of de kaartclub komt net een klaverjasser te kort….

Niet alleen het glasvezelnetwerk zelf is toekomstbestendig, de leefbaarheid en de vitaliteit van de dorpen worden daarmee geborgd voor de toekomst. Overal in Drenthe zijn bewonersinitiatieven actief die zo’n glasvezelnetwerk voor elkaar proberen te krijgen.

Steun uw lokale glasvezelinitiatief, u weet nu waarom!