Fondsencafé in Pesse een groot succes

Op 11 oktober vond het Fondsencafé plaats, georganiseerd in samenwerking met de BOKD en CMO STAMM. De locatie voor dit inspirerende evenement was de Wenning in Pesse, die een uitstekende ambiance bood voor de avond.

Met meer dan 100 aanwezigen was het een drukbezochte avond. Het programma begon met een ontvangst waar alle aanwezigen genoten van een smakelijke maaltijd; een lekker kopje soep met belegde broodjes en zoetigheid van de plaatselijke bakker. Deze informele start zorgde voor een ontspannen sfeer en gaf de deelnemers de gelegenheid om in contact te komen met elkaar.

Na het diner begon het plenaire gedeelte van de avond, waar vijf bevlogen initiatiefnemers uit Anloo, Gieterveen, Spier, Beilervaart en Tweede Exloërmond de kans kregen om hun projecten en ideeën te pitchen aan de gehele zaal. Met overtuigende presentaties deelden ze hun visie en plannen, in de hoop de interesse te wekken van de aanwezige fondsen. Van een nieuw te bouwen dorpshuis tot kleinere initiatieven zoals het realiseren van een nieuwe geluidsinstallatie in het dorpshuis. Door de presentaties van de pitchers en de interacties met de Fondsen kregen zowel de pitchers als de zaal een helder inzicht in de financieringscriteria en -mogelijkheden van de fondsen. Katalys, Provincie Drenthe, het Energiefonds Drenthe, Leader, Rabobank coöperatiefonds, Kracht van de Veenkoloniën waren aanwezig. Helaas konden het VSB Fonds en het Oranjefonds niet aanwezig zijn door persoonlijke omstandigheden. Initiatieven die met deze fondsen in contact wilden komen alsnog in de gelegenheid worden gesteld.

Na de inspirerende pitches konden de deelnemers kiezen uit één van de workshops, waarin in korte tijd kennis kon worden gemaakt met verschillende onderwerpen. In januari en februari van volgend jaar bieden we graag de mogelijkheid om dieper in te gaan op het thema ‘fondsenwerving’, in twee uitgebreidere workshops. Daarover later meer.

Aanwezigen konden ook een bezoek brengen aan de fondsenmarkt. Op de markt konden zij in gesprek gaan met vertegenwoordigers van de fondsen, wat waardevolle mogelijkheden bood voor verdere ontwikkeling van hun projecten en het zoeken naar financiering.

De avond werd afgesloten in een ontspannen sfeer, waar de aanwezigen konden genieten van een borrelhapje en een drankje. Het Fondsencafé 2023 was een groot succes, vooral de mogelijkheid om kennis te delen, inspiratie op te doen en waardevolle connecties te leggen werden gewaardeerd. De reacties waren bijzonder positief.

Als organisatie worden we erg enthousiast van een zaal vol met mensen die actief bijdragen aan hun dorpsgemeenschap en het verschil willen maken.

Fondsen Drenthe

Presentaties

Workshop ‘Van idee naar duurzaam initiatief’ Marcel Endedijk, CMO STAMM

Marcel ging in gesprek met de deelnemers om te komen tot een duurzaam initiatief waarbij hij een methode van zes stappen hanteert;

1. Formeer een kopgroep van 5 tot 7 personen en bespreek je ideeën. Inventariseer welke plannen er al liggen. En deel je dromen!

2. Creëer draagvlak; communiceren, mensen aanhaken, facebookpagina maken en ook actiegericht onderzoeken waar wensen en mogelijkheden zijn;

3. Werk de visie uit; wat wil je zijn? Een houtskoolschets die je met betrokkenen kunt delen.

4. Werk je plan uit; verdienmodelsessies (inkomsten en uitgaven) organiseren, fondsen aanvragen.

5. Ga aan de slag; die moet voor alle betrokkenen een feestje zijn.

6. Houd de energie vast en zorg voor continuïteit.

Evaluatie

We zijn erg benieuwd hoe je de avond hebt ervaren. We hebben een korte vragenlijst samengesteld zodat we een volgende Fondsenavond nog beter af kunnen stemmen op de wensen van onze leden en geïnteresseerden. Vul de korte vragenlijst in, het kost slechts een paar minuten van je tijd.

Vragenlijst evaluatie