Familie- en streekrecepten worden in Hooghalen vastgelegd

Ontwerper Caro Turlings en boerin Judith Nijland gaan de komende tijd familie- en streekrecepten verzamelen in Hooghalen. Onder de naam Hof van Heden maken ze lokale, duurzaam geproduceerde producten zichtbaar en laten ze zien dat er op culinair gebied veel is om trots op te zijn.

Hof van Heden Hooghalen is een project van Stichting Kunst & Cultuur en House of Design en mogelijk dankzij een financiële bijdrage van de provincie Drenthe, de gemeente Midden-Drenthe, de Bank Giroloterij en het fonds Sobrietas. Caro Turlings is grafisch vormgever en werkzaam bij House of Design in Groningen. Ze werkt voor dit project nauw samen met Judith Nijland, die boerin is in Hooghalen. Kijk voor meer info over het project ook op de website van Kunst & Cultuur.

Samen koken

‘Het idee is dat drie generaties samen gaan koken en hun verhaal over het familie- of streekrecept wordt vastgelegd’, vertelt Turlings. ‘Het oorspronkelijke plan was om workshops te houden in het dorpshuis, maar vanwege de aangescherpte coronamaatregelen is de opzet van Hof van Heden enigszins aangepast. We verplaatsen het naar de keukentafel bij mensen thuis. Judith en ik doen de eerste gesprekken, daarna hopen we dat mensen zelf filmpjes en foto’s gaan insturen. Niet alleen van samen koken en verhalen uitwisselen over recepten en producten, maar bijvoorbeeld ook van een oma die met haar kleindochter naar de moestuin gaat om samen boontjes te plukken. We zijn benieuwd of jongeren bijvoorbeeld te verleiden zijn tot het wecken van groenten, het bakken van taarten of het maken van jam met vruchten uit de dorpstuin, maar ook naar de verhalen over hoe een recept is ontstaan of is doorgegeven.’

Met visie

Judith Nijland is volgens Caro Turlings ‘een boerin met een visie’. ‘Bovendien kent ze de omgeving en veel mensen, omdat ze zelf in Hooghalen woont. Judith is dus een belangrijke contactpersoon, ook na afloop van het project. Inwoners van Hooghalen kunnen bij haar terecht met ideeën die te maken hebben met lokale producten. Het is nu bijvoorbeeld appeltijd en misschien is er wel iemand met een appelboomgaard die Hooghaler appelstroop wil maken. Veel mensen vinden het niet bijzonder wat ze doen met streekproducten, maar voor een ander kan het heel inspirerend zijn. En het is goed om te weten wat er met lokale producten nog meer mogelijk is.’

Hof van Heden sluit aan bij een groeiende interesse van consumenten voor lokale producten. Tijdens de coronacrisis is de populariteit van deze producten nog verder toegenomen, blijkt uit onderzoek. Ook in Drenthe is deze trend zichtbaar. Boeren verkopen groenten en fruit aan huis of uit kraampjes langs de weg en er zijn zelfs melktappunten.

De verhalen en recepten die de komende tijd door Caro en Judith worden verzameld, worden in januari gepresenteerd in een tentoonstelling, waar ook gerechten geproefd kunnen worden.