Extra steun dorpshuizen in Borger-Odoorn

De gemeente Borger-Odoorn trekt de knip voor haar dorpshuizen, die door corona inkomsten zijn misgelopen. In totaal gaat het om 68.000 euro.

Elk van de negentien dorps- en buurthuizen in Borger-Odoorn krijgt sowieso duizend euro. Daarbovenop wordt een bedrag van 49.000 euro verdeeld over de accommodaties, naar rato van het aantal vierkante meters.

Wethouder Niek Wind (Gemeentebelangen) zegt geen exact beeld te hebben van de schade die de dorpshuizen hebben geleden. Door corona moesten zij lange tijd hun deuren dicht houden en gingen activiteiten niet door. ,,Het inkomstenverlies verschilt heel erg per dorpshuis’’, zegt Wind. Dat ligt volgens hem aan de verschillende exploitatievormen.

Zo heeft Ees geen fysiek dorpshuis, maar wordt daar per activiteit een zaal van hotel-restaurant Eeserhof gehuurd. Is er geen activiteit, dan wordt er niets gehuurd. ,,Voor dorpshuizen die in een multifunctionele accommodatie zitten, is het een ander verhaal. Zij hebben een huurverplichting. En Valthe heeft een dorpshuis dat bijna commercieel is. Daar is personeel in dienst. Dat dorpshuis heeft door corona een flinke tik gekregen.’’

Voorzitter Frits Alberts van Ons Dorpshuis in Valthe zegt dat de gemeentelijke steun, zelfs met de rijkssteun erbij, bij lange na niet toereikend is om het verlies te compenseren. Hij schat dat het dorpshuis er zo’n 15.000 tot 20.000 euro bij in schiet. ,,Wij hebben personeel in dienst, vaste lasten, er is een snackbar aan ons gekoppeld. We hebben wel gebruik gemaakt van de regelingen, maar die zijn nooit honderd procent kostendekkend. Dus nee: met die duizend euro van de gemeente redden wij het bij lange na niet.’’

Kopje onder gaat het Valther dorpshuis volgens hem echter niet. ,,We hebben de afgelopen jaren goed op de centen gepast en we hebben reserves. Als we een goede tweede helft van dit jaar draaien, komt het in orde. Vooralsnog gaan we niet ons handje ophouden bij de gemeente voor meer geld. Maar de bodem komt nu wel in zicht. Ik vind ook wel dat dit besluit laat komt. We zijn vijftien maanden verder’’, stelt Alberts.

Overigens heeft de gemeente besloten ook de twee buurthuizen in Valthermond die normaliter geen subsidie krijgen, te compenseren voor het ‘coronaleed’. Het gaat om De Wijkplaats en ‘t Veurhof in Valthermond.

Van de 68.000 euro die de steun in totaal kost, komt 18.000 euro van de landelijke overheid. De resterende halve ton legt de gemeente bij.

Bron: DvhN 23 juni 2021

Kijk hier voor het artikel dat is gepubliceerd op RTV Drenthe.