Eerste Kamer houdt salderingsregeling voorlopig in stand

De salderingsregeling blijft voorlopig bestaan en dat is goed nieuws voor dorps- en buurthuizen met zonnepanelen of die op het punt staan om zonnepanelen aan te schaffen. De Eerste Kamer zet een streep door het plan van demissionair klimaatminister Jetten om deze subsidie vanaf 2025 af te bouwen. Bezitters van zonnepanelen kunnen dus de stroom die ze terugleveren blijven wegstrepen tegen de stroom die ze afnemen van het elektriciteitsnet.

De twee grootste fracties in de senaat, BBB en GroenLinks-PvdA, vinden dat de stimuleringsregeling moet blijven. Volgens GroenLinks-PvdA worden zonnepanelen nu net bereikbaar voor mensen met een laag inkomen, en dan moet je de subsidie niet afschaffen. BBB ziet de afbouw als een ‘pure belastingmaatregel’ van het kabinet om de komende jaren 2,8 miljard euro op te halen.

Eerder stemde de Tweede Kamer wel in met de wetswijziging. Jetten en het kabinet wilden van de subsidie af, omdat zonnepanelen inmiddels zo goedkoop zijn dat ze ook zonder overheidssteun een goede investering zijn. De regeling kost de schatkist bovendien honderden miljoenen per jaar aan gemiste belastinginkomsten en mensen zonder panelen betalen deels de rekening.

Voor dorpshuizen met zonnepanelen is dit goed nieuws, maar de vraag is hoe lang de vlag kan blijven hangen? Misschien beslist het nieuwe kabinet alsnog om de salderingsregeling geleidelijk af te bouwen, omdat ze het geld nodig hebben voor andere wensen. Bovendien is er al een aantal energieleveranciers die een ‘terugleverheffing’ hebben ingevoerd waardoor bezitters van zonnepanelen meer moeten gaan betalen.

Bron: NOS