Deze maand meer over de route Balloo – Rolde. De route is 17,5 kilometer. Je kunt er ook 2 wandelingen van maken. Over het Ballooërveld is de route 12 km. Dan ga je van 1 naar 12 en bij 12 weer naar 1. De andere, die door Rolde en Balloo gaat, is 7,5 km. Hierbij ga je van 1 naar 2 en dan naar 12 en verder. De paden zijn in alle jaargetijden redelijk te belopen. Honden zijn aangelijnd toegestaan, behalve op Kampsheide na nr. 18.
De route gaat grotendeels over het weidse Ballooërveld, een oase van rust en stilte. Dat was vroeger wel anders. Eén van de belangrijkste doorgaande routes indertijd liep dwars over het veld. Het Ballooërveld ligt tussen twee beken, aan de oostkant het Rolder Diep, later heet het Gastersche Diep en aan de westkant het Looner Diep dat verderop Taarlose Diep heet. Alle diepjes die in dit gebied liggen, vormen samen de Drentsche Aa. De route gaat ook door Rolde en Balloo. Via de Noorderesch kom je Rolde binnen. Het eerste wat je tegenkomt zijn de twee hunebedden die vlak bij de voormalige spoorlijn liggen en verder langs de Jacobuskerk die hier al zo’n 10 eeuwen staat. Op weg naar Balloo is het voormalige station nog goed herkenbaar. De naam Balloo is afgeleid van ‘ban’ (‘bannen’ is rechtspreken) en van ‘loo’ wat bos betekent.
De route begint bij de schaapskooi waar de Drentse heideschapen overnachten. De kudde bestaat uit zo’n 400 schapen die elke dag met een herder de heide opgaan. Een grote kans dat je ze tegenkomt. Waar de heide ongeveer begint, hou je links aan. Op verschillende plekken zijn tankgrachten uit de Tweede Wereldoorlog nog goed zichtbaar (in het pdf-boekje wordt hier uitgebreid over verteld). Verderop zijn ook loopgraven herkenbaar. Als je de weg bent overgestoken, loop je langs het noordelijke stuk van het Ballooërveld. Dit is aan het begin van de vorige eeuw ontgonnen. De route kruist opnieuw de doorgaande weg en dan ben je weer op het Ballooërveld. Bij de Galgenberg moet je je even voorstellen dat hier mensen terechtgesteld zijn. Nadat je linksaf gegaan bent, zijn karrensporen in de heide goed zichtbaar. Als je aan de rand van het veld bent, zie je de groenlanden langs het Rolderdiep waar nu veel vogels en reeën zijn. Na het verlaten van het Ballooërveld kom je langs de hunebedden. Scan hier eens de QR-code op de informatiepaal. Je krijgt dan uitleg over deze 2 hunebedden, dit geldt overigens voor elk hunebed in Drenthe. Direct daarna kom je langs de Jacobuskerk. Ga er eens naar binnen, elke dag open van 10.00 tot 17.00 uur. Via een ‘voetpad’, het Kerkepad, kom je in Balloo. Hier kun je één van de weinige dorpen zien waar de vroegere es goed bewaard is gebleven. Na het dorp loop je door Kampsheide. Een heidegebied met tientallen grafheuvels, een urnenveld en een celtic field met akkertjes uit de ijzertijd. Het laatste stukje van de route gaat weer even door het dorp en daarna terug naar de schaapskooi.
Wil je meer weten over de omgeving en dorpen, download dan de route. Dit kan door onderstaande QR-code te scannen of vanaf de site www.knapzakroutes.nl te kiezen voor Digitale Knapzakroutes waar je dan de keuze hebt uit alle routes. Je kunt de routes online lopen (als er bereik is), met GPX, de route uitprinten waar de routetekst bij staat of het pdf-boekje met routeinformatie en kaarten downloaden.
Veel wandel- en leesplezier. We zien je graag terug op één van de andere Knapzakroutes.
Auteur Roelof Huisman