Een Fries in Drenthe …

Vorig jaar op 1 april (en dit keer geen grap) gestart als coördinator van de BOKD. Het was daarbij in eerste instantie de bedoeling dat dit voor een periode van ongeveer 6 maanden zou zijn ter overbrugging. Mijn voorganger is nogal plotseling vertrokken waardoor er snel iemand nodig was.

En wie is die Fries dan wel? Laat ik mijzelf eerst even voorstellen. Mijn naam is Theo Andreae, sinds een paar dagen 56 jaar jong en woonachtig in Joure. Dat is een middelgroot dorp in het zuidwesten van Friesland. Ik woon daar samen met mijn vrouw en twee kinderen met veel plezier. Een achtergrond in de financiële sector, sinds 2018 als directeur verbonden aan Stichting Doarpswurk (de Friese equivalent van de BOKD). Dat laatste is ook de belangrijkste reden dat ik bij de BOKD terecht ben gekomen: ik ken het werkveld en de materie ondertussen behoorlijk goed.

En we zijn ondertussen een jaar verder en die Fries is er nog steeds. Het bevalt mij erg goed. In alle eerlijkheid moet ik bekennen dat ik Drenthe niet heel goed kende, maar het afgelopen jaar ben ik stiekem wel een beetje verliefd geworden op deze prachtige provincie. Wat een schoonheid, wat een gemoedelijkheid en wat een betrokkenheid. Ik heb ondertussen behoorlijk wat mensen mogen ontmoeten hier en het valt mij – als relatieve buitenstaander – echt op: jullie zijn leuk, hartelijk en oprecht. Zijn we dat in Friesland dan niet? Jazeker wel, maar de verschillen zijn hier wellicht iets groter tussen de stad en de dorpen.

Ook bij de BOKD heb ik het voorrecht met mooie en betrokken mensen te mogen werken. Collega’s met een hart voor Drenthe en haar inwoners. Allemaal met veel passie en overtuiging werkzaam voor de BOKD om Drenthe nog mooier te maken dan het al is. En vooral samen met u allemaal, u vormt tenslotte Drenthe.

Gaat deze Fries dan ‘emigreren’? Nou nee, zover is het niet en eerlijk gezegd verwacht ik ook niet dat dit gaat gebeuren. Daarvoor is het water mij te lief en dat hebben wij in Joure om de hoek. Maar met veel plezier lever ik een bijdrage aan de BOKD in deze uitdagende tijden. Hoe lang dat nog zal zijn, durf ik niet te voorspellen. Maar voorlopig blijf ik nog even.

Ik hoop velen van u te mogen begroeten tijdens onze algemene ledenvergadering op 18 april aanstaande. Of wellicht op een ander moment.

Oan’t sjen!

Theo Andreae