repaircafé
Waardeer het, repareer het: de laatste tijd is er in onze samenleving steeds meer oog voor duurzaamheid, hergebruik en recycling. Waarom zou je producten die nog prima te repareren zijn zomaar weggooien? Repareren is beter voor je portemonnee en voor het milieu. Hiervoor kun je iedere eerste maandag van de maand vanaf 14.00 uur terecht bij de vrijwilligers van het Repair Café. In 2018 begonnen en nog steeds actief, zij het inmiddels met nog maar drie mannen.
hoe het werkt? Heel simpel
Je brengt je kapotte apparaat mee en de mannen kijken of ze er iets mee kunnen. Een formulier dient om de gegevens van de eigenaar te registreren (niet alles kan op de middag zelf gerepareerd worden) en voor akkoord dat het artikel mag worden weggegooid als het niet lukt om het te repareren. Voor de reparatie wordt een vrijwillige bijdrage van maximaal 5 euro gevraagd.
“Sinds we zijn begonnen met tellen hebben we 111 geslaagde reparaties uitgevoerd. Het repareren vraagt niet alleen om technische kennis maar ook om intuïtie: wat zou het probleem kunnen zijn? Hoe krijg ik het product uit elkaar? Dat laatste is bij moderne spullen steeds lastiger.”
Luuk Valeton

Jan Buiter vertelt dat hij als kind al graag zat te ‘prutsen’ zoals zijn ouders het noemden. “Werken was werken op de boerderij, wat ik deed was prutsen. Maar ik heb er wel mijn werk van gemaakt: jarenlang was ik bij Astron verantwoordelijk voor de elektronica achter grote sterrenkijkers, ook in het buitenland.”
Naaiatelier
Nieuw in het Repair Café is het naaiatelier. Hier kun je terecht voor kleine kledingreparaties die op de middag zelf afgerond kunnen worden. Als je dat wilt kun je meekijken of achter de naaimachine plaatsnemen om te leren hoe je het zelf kunt doen. Ook voor kledingreparaties wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd van maximaal 5 euro.
syrische vrouwen
Dory Buiter: “Kleding naaien is altijd mijn hobby geweest. Mijn zussen speelden vroeger met poppen, ik naaide de kleertjes. Inmiddels maak ik geen kleding meer maar houd ik het bij reparaties.” Dory runt het Naaiatelier samen met Hilly Nijstad, die er evenveel plezier in heeft om haar hobby en vaardigheid te delen met anderen.
Daarmee heeft het atelier niet alleen een praktische functie maar biedt het ook een gezellig moment voor onder meer Syrische vrouwen die hun Nederlands willen oefenen in een informele omgeving.

Mooi hoe verschillende elementen bij dit initiatief samenkomen, duurzaamheid, circulariteit, inclusie en het omkijken naar elkaar.