Duizend euro voor Drentse dorps- en buurthuizen om energierekening te kunnen betalen

De dorps- en buurthuizen in Drenthe ontvangen van het provinciebestuur 1000 euro als steuntje in de rug voor de stijgende energierekeningen. Het geld is niet alleen bedoeld om nu het hoofd financieel boven water te houden, maar ook om de locaties te verduurzamen zodat de energienota minder hard oploopt.

“Deze centra vervullen vaak een spilfunctie in een dorp of wijk”, erkent gedeputeerde Hans Kuipers. “Als gevolg van de gestegen energieprijzen hebben dorps- en buurthuizen in Drenthe veel moeite om financieel rond te komen.”

Inkomstenderving tijdens coronacrisis

Volgens de provinciebestuurder zien de dorps- en buurthuizen wel de noodzaak van verduurzaming, maar lukt dit niet altijd vanwege de gevolgen van de coronacrisis. In die periode is de spaarpot van de centra een stuk leger geworden omdat ze niet vol konden draaien. Dat leidt nu tot minder ruimte voor nieuwe investeringen.

In totaal stelt de provincie een pot met geld van zo’n 200.000 euro beschikbaar. Elke gemeente krijgt een bedrag afhankelijk van het aantal dorps- en buurtcentra. De accommodaties worden door hun gemeente verder ge├»nformeerd over de subsidie.

Bron: rtv drenthe 11 oktober 2022