Drentse Dorpendag 2021, een kort ooggetuigenverslag

Dorpshuis de Buddingehof in het mooie Ruinerwold kon zaterdag 30 oktober rekenen op zo’n 100 bezoekers aan de Drentse Dorpendag. We kijken terug op een geslaagde dag: aan tal van activiteiten werd met veel enthousiasme meegedaan. Ook door Koen – onze stagiair die inmiddels zijn stageperiode bij de BOKD heeft afgerond. De Dorpendag was voor hem als een kers op de taart. Tenminste, dat hopen we! Koen geeft in dit artikel zijn terugblik op de dag.

“Als deel van mijn stage voor de studie toegepaste aardrijkskunde heb ik de Drentse Dorpendag van dit jaar bezocht. Ik heb een groot deel van het proces meegemaakt, van het zoeken naar een dagvoorzitter tot het inrichten van de zalen. Op de dorpendag zelf heb ik sessies bezocht over het opstellen van dorpsvisies, het monumentale dubbellint en de weg Dijkhuizen bij Ruinerwold en lobbyen. Deze sessies hebben mij interessante inzichten gegeven in de details van het politieke en sociale dorpsleven.

Buiten de inhoud om, was ik zeer verrast hoe levendig de Drentse dorpen wel niet zijn, en met hoeveel energie vrijwilligers alles op alles zetten om de leefbaarheid van hun directe leefomgeving te vergroten. Ook tijdens de sessies viel mij op hoeveel energie er door de ruimtes heen spatte, en hetzelfde geldt voor de dagopening, alwaar bezoekers uit de zaal graag plaatsnamen in de huiskamer. Bovendien liet de zaal zich ook gemakkelijk betrekken.

Al met al concludeer ik dat ik, de leden van de BOKD, en alle bezoekers van de dorpendag een bewogen dag achter de rug hebben. Eén van het soort dat deze dagen zeker niet gegarandeerd is! Hiervoor wil ik allen die organiseerden en meededen van harte bedanken, het was een dag die niet licht vergeten zal worden.”

Koen Banté