De toekomst van onze geschiedenis
Op een zonnige namiddag in Drouwen, in het mooie Nationaal Park Drentsche Aa, heb ik samen met een deelnemer van de werkgroep ‘project Natuur en Landschap’ een dorpswandeling gemaakt. Ik was nieuwsgierig naar de duurzame initiatieven die bijdragen aan het behoud en de ontwikkeling van het landschap. De wandeling bracht ons langs karakteristieke boerderijen, historische erven en een enkele kronkelende zandweg die kenmerkend zijn voor deze regio.
“De kracht van Drouwen zit ‘m niet alleen in de oude verhalen, maar ook in de mensen van vandaag die zich inzetten voor ’n duurzame toekomst. Samen zorgen we ervoor dat ’t hier goed toeven is, voor ons, voor de natuur, en voor de generaties die nog komen gaan.”
Landschap in zicht
Het initiatief waar we over spraken heet ‘Landschap in zicht’, een samenwerking tussen Dorpsbelangen Drouwen, Bronneger, Bronnegerveen, Landschapsbeheer Drenthe en de BOKD, gericht op het bevorderen van natuurbehoud en het versterken van de band tussen cultuur, landbouw en natuur. We spraken over de inspanningen om de rijke historie van de streek te behouden, waarbij aandacht werd besteed aan de verbetering van landschapselementen zoals bermen, singels en houtwallen.
“Hier in Drouwen doen we het samen.” Hoor ik hem zeggen, terwijl we over het mooie zandpad lopen. “Onze ambitie is om deze plek nog gastvrijer te maken voor alle insecten, vogels en zoogdieren, zodat we samen een evenwichtige balans hebben tussen mens, flora en fauna.”
zandwegen, singels en houtwallen
Terwijl we verder lopen, zien we enkele oude karakteristieke boerderijen. “We willen niet terug naar vroeger, maar koesteren onze historie en streven naar het behoud en herstel van deze erfgoedelementen, zoals de zandwegen, singels en houtwallen, die ons landschap zo uniek maken.” We lopen door het natuurparkje, een gezamenlijk project met een prachtige uitstraling. Door streek-eigen flora en fauna te integreren, versterken we onze lokale biodiversiteit. Mensen komen hier samen, zijn lekker buiten bezig en genieten gewoon van de natuur om zich heen. Ook zetten ze zich in om de omgeving mooi te houden.
Kruidentuin op het groene schoolplein
“Maar het begint allemaal met bewustwording van de jongere generatie”
We lopen over het vernieuwde, vergroende schoolplein “We moeten beseffen welke impact onze activiteiten hebben op de natuur en streven naar een respectvolle omgang met onze leefomgeving.” Met een glimlach voegt hij eraan toe: “Samen bouwen we aan een duurzame plek hier in Drouwen.” Studenten van van Hall Larenstein doen onderzoek in het gebied, alles wordt daarin meegenomen: landschap, bodem, leefbaarheid. We zijn benieuwd naar de uitkomsten!
Onlangs is er een schitterend natuurlijk schoolplein gerealiseerd, inclusief een mooie kruidentuin en een charmant buitentheater.
inspiratie
Ik was onder de indruk van het mooie verhaal van Drouwen. Hun gastvrijheid en de tijd en moeite die ze hebben gestoken in dit project zijn bewonderenswaardig. Het doel is niet alleen om de jongere generatie te voorzien van een inspirerende omgeving, maar ook om anderen te inspireren. En wie weet inspireert het een ander dorp dat ook te maken heeft met vraagstukken rond duurzaamheid en biodiversiteit. Het laat zien hoe liefde voor de omgeving waar je in leeft kan worden ingezet om een dorp te verrijken en te versterken.
De toekomst van onze geschiedenis – Drouwen, Bronneger en Bronnegerveen | Midden op de Hondsrug (dorpsbelangen-dbb.nl): Dorpswandeling door Drouwen Natuurparkje Alinghoek in Drouwen – Borger-Odoorn (ivn.nl): Dorpswandeling door DrouwenMariska Nauta
m.nauta@bokd.nl
Heb je nou ook zo’n mooi initiatief dat we met Drenthe kunnen delen? Neem dan contact op met de BOKD. Wie weet wandelen we de volgende keer door jullie dorp.