Dorpsondersteuner verbindende schakel van de gemeenschap

Door heel Nederland zijn tegenwoordig dorpsondersteuners voor het welbevinden en de zorg voor elkaar actief. Ook in Drenthe, zoals in Grolloo en Hollandscheveld. Reden voor Nederland Zorgt voor Elkaar om in samenwerking met onze collega’s van Vereniging Kleine Kernen Limburg een brochure uit te geven over de rol van de dorpsondersteuner. 

De dorpsondersteuner is een professionele kracht, met een achtergrond in zorg en welzijn. Zij (of hij) heeft een tweeledige rol. Zij ondersteunt de gemeenschap met het omzien naar elkaar en burenhulp én verbindt dit met de formele zorgverleners, zoals huisartsen en andere zorgverleners. De dorpsondersteuner wordt aangestuurd door de gemeenschap, een zorgcoöperatie of een andere dorpsorganisatie. Hiermee is de dorpsondersteuner een belangrijke schakel voor het dorp.

DAG van de dorpsondersteuner

De brochure over de dorpsondersteuner is afgelopen maand officieel gepresenteerd op de Dag van Dorpsondersteuner in Apeldoorn, in het bijzijn van ruim 50 dorpsondersteuners uit het hele land. Het is de bedoeling dat de Dag van de dorpsondersteuner een jaarlijks terugkerend evenement wordt.

drie lessen

Uit de dag van de dorpsondersteuner zijn een drietal lessen geleerd:

  • Er is weliswaar een grote verscheidenheid aan dorpsondersteuners, de gemeenschappelijke factor is de gedrevenheid en de passie waarmee de gewerkt wordt.
  • De behoefte aan erkenning van de rol van de dorpsondersteuner, wat moet blijken uit een structurele financiering.
  • Het belang van samenwerking en kennisdeling tussen de dorpsondersteuners om hun vak nog beter uit te kunnen voeren.

onderzoek

In 2019 hebben onze collega’s van Groninger Dorpen een onderzoek laten uitvoeren naar de waarde van de dorpsondersteuner. Uit dit onderzoek van de Aletta Jacobs School of Public Health blijkt dat zorgkosten afnemen als er een dorpsondersteuner actief is in het dorp.

meer info

Nederland Zorgt voor Elkaar organiseert regelmatig bijeenkomsten voor dorpsondersteuners en bewonerscollectieven die een dorpsondersteuner in dienst willen nemen. Voor meer informatie over de mogelijkheden kun je contact opnemen met de Helpdesk van NLZVE via helpdesk@nlzve.nl.