Dorpsondersteuner verhoogt welzijn en verlaagt zorgkosten

De afgelopen maanden hebben onze collega’s van Groninger Dorpen een onderzoek laten uitvoeren naar de waarde van de Dorpsondersteuner. Uit onderzoek van de Aletta Jacobs School of Public Health blijkt dat zorgkosten afnemen als er een dorpsondersteuner actief is in het dorp.

Op verschillende plaatsen in Groningen zetten dorpsbewoners zich in om het welzijn en de leefbaarheid in eigen omgeving op peil te houden en te verbeteren. Eén van de initiatieven om krimp en vergrijzing het hoofd te bieden, is de introductie van de dorpsondersteuner. Op verzoek van Groninger Dorpen en Healthy Ageing Netwerk Noord Nederland (HANNN) is de meerwaarde van dorpsondersteuners in drie Groninger dorpen geëvalueerd. Lees hier het artikel dat onze collega’s over het onderzoek schreven.

Ook in Drenthe kennen we al enkele dorpsondersteuners. Ze vormen de spil tussen ‘zorg’-vraag en aanbod van zowel vrijwilligers als organisaties. De dorpsondersteuner wordt vaak rechtstreeks aangestuurd door een dorpsorganisatie. Onder andere Grolloo, Gasselternijveen en Hollandscheveld hebben een (betaalde) dorpsondersteuner. In onder andere Witteveen, Vledder en Gees zijn vrijwilligers actief als dorpsondersteuner.

Eind vorig jaar deelden we een artikel over Dorpsondersteuners dat geschreven werd voor landelijk PlattelandsParlement, zie het volgende nieuwsbericht.