In Langelo leeft de vraag: hoe zorgen we ervoor dat ons dorp ook in de toekomst leefbaar blijft voor jong en oud? Die vraag vormde de aanleiding voor een initiatief vanuit Dorpsbelangen Langelo. Met steun van BOKD is het dorp een traject gestart om samen met inwoners te verkennen wat er nodig is op het gebied van wonen – nu én straks.
Langelo is een actief dorp met een sterke sociale samenhang. Tegelijkertijd staat ook hier de leefbaarheid onder druk. Jongeren trekken weg, senioren zoeken passende woonruimte en betaalbare woningen zijn schaars. Reden genoeg om in gesprek te gaan met elkaar: wat is er nodig om Langelo ook in de toekomst aantrekkelijk te houden voor verschillende generaties?
Grote betrokkenheid bij woonenquête
Een woonenquête vormde de eerste stap. Daarmee kregen alle inwoners de kans om hun wensen, ideeën en zorgen kenbaar te maken. De respons was hoog: veel mensen vulden de enquête in en toonden daarmee hun betrokkenheid bij het onderwerp.
De uitkomsten lieten een duidelijk beeld zien. Er is behoefte aan betaalbare woningen, maar ook aan diversiteit in het woningaanbod: voor starters, gezinnen én ouderen. Tegelijkertijd kwam sterk naar voren dat het dorp graag zelf regie houdt over de toekomstige ontwikkeling. Niet afwachten, maar samen de schouders eronder.
De resultaten van de enquête zijn gedeeld en besproken tijdens een goedbezochte bijeenkomst in het dorpscafé – ‘Café Langelo’. Inwoners gingen met elkaar in gesprek over de uitkomsten en over wat er nodig is om stappen te zetten richting concrete oplossingen.
Van ideeën naar actie
In onze rol als BOKD hebben we het proces begeleid: van het scherp krijgen van de vraag tot het verkennen van mogelijke vervolgstappen. We hebben geholpen om structuur aan te brengen, ideeën te bundelen en verbindingen te leggen met relevante partijen. In nauw overleg met gemeente Noordenveld en de provincie Drenthe zijn mogelijke oplossingsrichtingen verkend.
De komende tijd gaan inwoners zelf verder met het uitwerken van ideeën. Er wordt onder andere gekeken naar de mogelijkheden voor een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO), waarbij inwoners gezamenlijk initiatief nemen om woningen te realiseren. Daarbij blijft het dorp aan zet, ondersteund door het Impulsteam Wonen van de provincie, dat vanaf dit punt zijn expertise zal inzetten om Langelo verder te helpen.
Samen bouwen aan een toekomstbestendig dorp
Het traject in Langelo is een mooi voorbeeld van wat er mogelijk is wanneer een dorp zelf de regie neemt, inwoners actief meedenken en samenwerken centraal staat. Het laat zien dat goede ideeën kunnen ontstaan wanneer mensen worden uitgenodigd om hun stem te laten horen – en dat er beweging komt wanneer er ruimte is om gezamenlijk stappen te zetten.
BOKD is trots op de rol die we in dit proces mochten vervullen en kijkt met vertrouwen naar het vervolg. We blijven waar nodig betrokken en volgen de ontwikkelingen in Langelo met belangstelling.