Dorpshuizentour Aa en Hunze

Onder prima weersomstandigheden gingen zaterdag 16 september de dorpshuizen van Aa en Hunze voor de derde keer ‘on tour’.  In de muziekwagen van Crescendo uit Grolloo ging het gezelschap met wethouder Ivo Berghuis, beleidsadviseur accommodaties Petra Brant-Stevens (gemeente Aa en Hunze) en Paul van Schie (BOKD) op pad om een kijkje te nemen in vier verschillende dorpshuizen: MFC ‘De Boerhoorn’ te Rolde’, Dorpshuis ‘de Eekhof’ te Ekehaar van de Broekstreek, Dorpshuis ‘De Zevenster’ te Schoonloo en ‘Het Markehuis’ te Grolloo.

Het spreekwoord zegt dat je geen appels met peren vergelijken kunt. Dat geldt ook voor dorpshuizen. Ze zijn groot of klein, maar voor alle dorpen is het dorpshuis het HUIS van het dorp. De ondergebrachte functies zijn maatwerk, maar de overeenkomst is dat overal trotse vrijwilligers actief zijn om het dorpshuis in hun eigen dorp in stand te houden. Hierbij deelt men de uitdaging tot het vinden van voldoende vrijwilligers en bestuurders.

De ambities van de vier dorpshuizen waren inspirerend, je kunt veel van elkaar leren. Ook het scala aan activiteiten die men organiseert brengt anderen op gedachten. Bovendien is het leuk om bij elkaar in de keuken te kijken.

De dorpshuizentour wordt om het jaar georganiseerd en wordt financieel mogelijk gemaakt door de gemeente Aa en Hunze en mede georganiseerd door de BOKD. Elke keer worden een aantal dorpshuizen bezocht in een ander deel van de gemeente. De volgende Dorpshuizentour staat gepland in 2025 en het initiatief ligt bij de dorpshuizen van Gasteren en Annen, die met veel plezier het stokje overnemen.