Dorpshuizenexcursie

Datum: 29 september
Tijdstip: 9.30 - 16.00 uur
Locatie: bustocht langs dorpshuizen in Roderesch, Langelo en Rottevalle

De BOKD organiseert op zaterdag 29 september een excursie langs verschillende dorpshuizen in Drenthe en Friesland. Een dag vol inspiratie, ideeën en tips. Om over na te denken, en ook zeker om zelf mee aan de slag te gaan.
We trekken langs locaties waar men het net even anders doet.

We nemen een kijkje in de keuken bij:

t RAShuys in Roderesch

In Roderesch staat ’t RAShuys dat dienst doet als dorpshuis voor Roderesch, Alteveer en Steenbergen. In 2017 nam t RAShuys deel aan de verkiezing dorpshuis van het jaar en is zelfs tot de finale doorgedrongen.  Het dorpshuis onderscheid zich door haar moderne en frisse uitstraling en de huisvesting van een aantal ZZP-ers/ kleine ondernemers in de voormalige klaslokalen. Hoe ze dat hebben gedaan zal u worden verteld door Janneke Ulrich.

Dorpscafé Langelo

In Langelo is café pension Bralts vorig jaar overgenomen door Plaatselijk Belang. Sindsdien draagt het de naam dorpscafé Langelo. Het stichtingsbestuur is eigenaar van het pand maar verpacht het café en pension aan een stel enthousiaste uitbaters. Jos Roffel en Alieneke Spijkstra wilden wat nieuws in hun leven en daarom was pachten voor hen een buitenkansje. Sinds hun komst is het aantal activiteiten enorm toegenomen. “Alleen ‘open’ op de deur zetten, is niet genoeg. Je moet dingen blijven organiseren. Onze uitdaging is alle generaties te bereiken en dat lukt al heel aardig.” Vooral Alieneke is nauwelijks te stuiten in het bedenken van mogelijkheden om nieuwe groepen te trekken. Zo is er al een nieuwe klaverjasclub en zijn er twee nieuwe biljartclubs. Voor de jongeren is een heel scala aan shotjes bedacht en zijn er al tien weekenden gevuld met het project ‘Run de Kroeg’ waarbij tien teams mogen bedenken hoe ze zoveel mogelijk mensen naar hun café halen. Een van die groepen heeft met behulp van sponsoren ‘Mooi Wark‘ weten te strikken voor een concert en een andere groep heeft een darttoernooi georganiseerd met een demonstratie van niemand minder dan Co Stompe. Beide avonden was het volle bak.

MFC It Werflân in Rottevalle

In Rottevalle (Friesland) staat een splinternieuw multifunctioneel centrum It Werflân. It Werflân is het eerste Dorpshuis in Nederland dat is gebouwd volgens het ‘cradle to cradle’ principe. Bijna alle gebruikte bouwmaterialen kunnen in de toekomst worden hergebruikt. Tien jaar geleden werd bestuurslid en bouwkundige Sieger Visser door Doarpswurk (Friese zusterorganisatie van de BOKD) geattendeerd op het principe.  Dat idee sloeg enorm aan.  Sieger Visser zag met eigen ogen dat niet alleen de maatschappij maar ook de bouwsector een groot aandeel heeft in de afvalproductie van ons land. Door in het denk/ontwerp proces slim om te gaan met de juiste keuze van het materiaal kan het weer tot een grondstof terug gebracht worden. Dit principe is gebaseerd op de natuur die ons heeft geleerd hoe een hergebruik cyclus werkt. Door hier zorgvuldig mee om te gaan komt men tot duurzame ontwikkelingen. Dit principe schept dan ook de vorming van een circulaire economie. Het resultaat is een prachtig MFC waarin naast een Dorpshuis ook een Basisschool, Kinderopvang, Peuterspeelzaal, BSO, Fysio, en een Zorgkantoor zijn gehuisvest. Sieger Visser, Hennie Meppelink en Joop Mast vertellen u er graag meer over.

 

overzicht