Dorpshuistip van de maand: Wandelmaatjes Ommetje Wijster

Toen begin dit jaar duidelijk werd, dat de deuren van het dorpshuis in Wijster vanwege de corona nog steeds gesloten moesten blijven, zijn we als dorpshuis op zoek gegaan naar een mogelijkheid, waarbij mensen elkaar anders kunnen (blijven) ontmoeten. Veel mensen missen hun sociale contacten en ook hun dagelijkse beweging, doordat men zoveel mogelijk thuis moet blijven. Wat wel kan in deze tijd is samen wandelen.  

Vanaf 17 maart zijn we met een klein groepje gestart met het Ommetje Wijster. Woensdagochtend om 9.00 uur kan iedereen die zin heeft, meedoen met een dorpswandeling. We verzamelen bij de “social sofa” die voor het dorpshuis in Wijster staat. In beweging zijn, elkaar ontmoeten, even het hoofd leegmaken; samen wandelen is nuttig en gezellig tegelijk. We wandelen binnen de afgesproken coronamaatregelen. De wandeling duurt maximaal een uur. Iedereen kan meedoen. Laatst was er een moeder met een kindje in wandelwagen die graag mee wou lopen; dat kan prima, want dan lopen we gewoon een verhard rondje.

Voor de fanatiekelingen is er het appteam “Wijster Ommetje”, gekoppeld aan de Ommetje app van prof. Erik Scherder van de Hersenstichting. De app stimuleert mensen om dagelijks een wandeling te maken. Wie dagelijks een wandelingetje van 20 minuten maakt en daarbij de app Ommetje inschakelt, wordt beloond met punten.

Wandelen is gezond en goed voor de hersenen, maar samen wandelen is in deze bijzondere tijd toch veel gezelliger. Wellicht kunnen we in de toekomst na de wandeling een kopje koffie aanbieden in het dorpshuis. Zo zoeken we steeds weer naar nieuwe lichtpuntjes. Samen komen we  -ook in Wijster- de coronatijd wel door!