Dorpshuis Drouwen ontvangt Dumava subsidie

Het Mr. Hekmanhoes in Drouwen heeft een Dumava subsidie ontvangen van het RVO. Het gaat om een bedrag van €11.400 voor de aanschaf van een hybride warmtepomp en dat is 30% van het benodigde bedrag.

Penningmeester Tieme Hadders: ‘We zijn uiteraard erg blij met deze bijdrage en we wisten eerlijk gezegd ook helemaal niet dat het zo bijzonder is om een bijdrage vanuit Dumava te krijgen. We nemen deel aan het provinciaal programma Verduurzamen Maatschappelijk Vastgoed en daarbij werden we geïnformeerd over het bestaan van deze subsidie regeling.’

Duurzaamheidsplannen

We zijn al langer bezig om ons dorpshuis te verduurzamen. Het grote plan behelst het vervangen van vier oude CV ketels voor een nieuwe met geavanceerde regeltechniek (5.000 euro), het plaatsen van een hybride warmtepomp (38.000 euro) en het plaatsen van extra zonnepanelen (15.000 eur0). Al met al kost dat €58.000. De nieuwe CV installatie was niet subsidiabel, maar de warmtepomp en zonnepanelen wel. We hebben de aanvraag ingediend voor die 2 maatregelen en we hoopten €15.900 te ontvangen, maar dat is niet gelukt. Om in aanmerking te komen voor de bijdrage aan zonnepanelen moesten we een tweede maatregel nemen: een accupakket of dakisolatie. Die twee maatregelen waren voor ons niet interessant in verband met de hoge investering en lange terugverdientijd en daarom hebben we die aanvraag laten vervallen.

Was het moeilijk om de aanvraag in te dienen?

Nee, dat was het niet. We hebben ons er pas een paar dagen voordat de regeling openging in verdiept. We waren al even bezig met het maken van plannen, we hadden de beschikking over een recente energiescan en de benodigde offertes. We hebben bekeken wat wel en niet subsidiabel was en de aanvraag ingediend. Dat was in september 2023 en twee weken geleden hebben we een positief besluit ontvangen van het RVO.

Heb je een tip voor andere dorps- en buurthuizen?

Niet echt, maar ik zou het gewoon proberen. Als je je goed hebt voorbereid is een aanvraag niet meer zo moeilijk en je kunt altijd een poging wagen. Het is ook echt niet nodig om direct achter de computer te gaan zitten als de regeling beschikbaar komt. Wij hebben dat pas na 3 of 4 dagen gedaan en dat was prima te doen. We hebben ook wel geluk gehad dat we zijn ingeloot.

Dumava

Op 3 juni 2024 zal de subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA) opnieuw opengaan voor aanvragen. Er is dan € 237,5 miljoen subsidie beschikbaar.

Kijk voor meer informatie over Dumava op RVO