Dorpshuis De Bastogne van het gas af en Energieneutraal

Wethouder Gerrie Hempen van gemeente De Wolden heeft op vrijdag 2 februari jl. op symbolische wijze de gaskraan dichtgedraaid bij dorpshuis De Bastogne in Ansen. Sinds 17 januari is De Bastogne het eerste dorpshuis in Drenthe dat van het gas af is en energieneutraal. Een prachtig resultaat waar dorp en genodigden even bij stil wilden staan en feestelijk hebben gevierd.

In 2014 was De Bastogne een van de twintig dorps- en buurthuizen die zich hadden aangemeld voor het project Energieke dorpshuizen. Dat project werd gefinancierd door de provincie Drenthe en Energiefonds Drenthe. De deelnemende dorpshuizen kregen een gratis energiescan met aanvullend technisch advies waardoor inzichtelijk werd welke stappen ze zouden kunnen zetten om energie te besparen en op te wekken en wat een verstandige volgorde zou zijn. Een aantal van deze dorpshuizen droomden er al van om hun dorpshuis energieneutraal te maken, waaronder de Bastogne, maar durfden dat nauwelijks hardop te zeggen. En als ze dat al hardop zeiden dan was het de vraag: hoe dan?

De energiescan was voor dorpshuis De Bastogne het startschot om aan de slag te gaan. Er werden 48 zonnepanelen geplaatst en tal van andere maatregelen uitgevoerd: kierdichting, oude koelkasten werden vervangen voor nieuwe en de verlichting werd vervangen voor LED. Daarmee was De Bastogne energieneutraal voor wat betreft elektriciteit en dat leverde hun energielabel A op. Maar het bestuur wilde meer!

In 2019 kwam er een nieuw energieproject voor vijf dorpshuizen die de ambitie hadden om energieneutraal te worden en van het gas af te gaan. Dit project werd gefinancierd door de provincie Drenthe en uitgevoerd door de Drentse Kei. Dorpshuizen kregen een maatwerkadvies waarbij diverse modellen waren uitgewerkt met verschillende technische oplossingen. Maar geen van de uitgewerkte oplossingen bleek geschikt voor de Bastogne. Het was te duur of niet gebruiksvriendelijk genoeg. Het inspireerde het bestuur wel om op zoek te gaan naar een oplossing die wel passend was voor De Bastogne. En die hebben ze gevonden!

De Bastogne heeft uiteindelijk gekozen voor twee lucht lucht warmtepompen met hete luchtverwarming in de voor- en achterzaal. In de keuken, hal en toiletruimtes zijn infrarood panelen geplaatst. En om aan de gestegen behoefte aan elektriciteit te kunnen voldoen zijn op het dak de 48 oude zonnepanelen vervangen voor 89 nieuwe zonnepanelen. Daarmee is De Bastogne dus van het gas af en energieneutraal.

BOKD feliciteert de Bastogne met dit fantastische resultaat! Tien jaar geleden leek het idee van een energieneutraal en gasloos dorpshuis nog een onmogelijke opgave. Maar door erin te blijven geloven, de inwoners van Ansen en andere organisaties erbij te betrekken en dankzij financiële bijdragen van heel veel partijen is het hun gelukt.

Zie ook het artikel rtv drenthe 03-02-2024: Dorpshuis Bastogne is eerste energieneutrale dorpshuis van Drenthe

Ben je benieuwd hoe dorpshuis De Bastogne dit allemaal heeft bereikt en hoe ze aan de financiële middelen zijn gekomen om dat te kunnen betalen? Kom dat naar de inspiratiebijeenkomst Duurzame Dorpen/ Energieke dorpshuizen op donderdag 28 maart in Ansen.