Op dinsdag 24 januari was de BOKD aanwezig bij de presentatie van dorpshuis de Riggel in Boven Pekela. Het is het dorpshuis gelukt om volledig van het gas af te gaan. Veel dorps- en buurthuizen hebben die ambitie, maar dat is nog niet zo gemakkelijk en vraagt kennis, tijd en toewijding, maar kost ook een paar euro’s. Maar volgens bestuursleden Ferdy en Esther van De Riggel is ‘verduurzaming geen besparingsmaatregel maar juist een investering in de leefbaarheid.’
Onder het genot van een hapje en een drankje legden vrijwilligers Ferdy en Esther uit hoe het bestuur van De Riggel het gebouw in de afgelopen 10 jaar aardgasvrij heeft weten te krijgen. In een aantal stappen, met steeds een tussenpoos van een paar jaar, werden er verschillende duurzaamheidsmaatregelen uitgevoerd. Zo werd er LED verlichting aangelegd, werden kieren gedicht en energie slurpende apparaten de deur uitgedaan, warmtepompen geïnstalleerd, plafonds geïsoleerd en in totaal 118 zonnepanelen op het dak gelegd.
Financiering voor de ruim € 100.000 die dit gekost heeft, werd gevonden door fondsen en subsidies te werven. Ongeveer een vijfde deel daarvan is betaald uit eigen middelen. Het geld dat wordt bespaard gebruikt het buurthuis om de bewoners een mooi activiteitenaanbod te bieden en de prijzen voor de verenigingen laag te houden.
De avond, die geheel georganiseerd werd door de vrijwilligers van De Riggel, werd door de aanwezige dorpshuisbestuurders als buitengewoon nuttig ervaren.
De presentatie van deze avond vind je hier: DeRiggel2023projectverduurzaam
In Drenthe staan twee dorpshuizen op het punt om volledig van het gas af te gaan. Bij dorpshuis de Bastogne in Ansen hopen ze het project juni 2023 af te kunnen ronden. In september organiseert de BOKD ism De Bastogne een informatie avond hoe ze dat hebben gedaan.