Dorpshuis 2e Exloërmond maakt kans op Appeltje van Oranje 2023

Stemmen kan tot en met 9 juni via het Oranjefonds.

Stem op Dorpshuis 2e Exloërmond

Dorpshuis 2e Exloërmond maakt kans op een Appeltje van Oranje 2023. En vanaf 31 mei kan het Nederlands publiek de winkansen van dit project vergroten. Dat kan door te stemmen op Dorpshuis 2e Exloërmond als favoriet. Er zijn in totaal 40 projecten in de race voor de prestigieuze prijzen, die jaarlijks door het Oranje Fonds worden uitgereikt aan uitzonderlijke sociale projecten.

Het thema van de Appeltjes van Oranje is dit jaar Bruggenbouwers in de Buurt. Dat betekent dat de prijzen dit jaar gaan naar initiatieven voor en door buurtbewoners, die contact stimuleren tussen buren die elkaar niet vanzelfsprekend ontmoeten. Het Oranje Fonds heeft dit thema gekozen voor de uitreiking van 2023 omdat deze initiatieven onmisbaar zijn voor onze samenleving. Zij doen ertoe. En maatschappelijke ontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat dit soort projecten nog belangrijker zijn geworden.

Cruciaal

Zo staat verbondenheid tussen buurtgenoten onder druk door de individualisering en vergrijzing. Ook zijn buurten steeds diverser geworden, waardoor achtergronden, leeftijden en leefstijlen steeds meer uiteenlopen. Tegelijkertijd is er veel bezuinigd op ontmoetingsplekken en manieren om te bouwen aan onze samenleving. Terwijl verbondenheid tussen mensen cruciaal is voor het realiseren van een betrokken samenleving, waarin buurtbewoners omkijken naar elkaar en naar hun buurt. Sociale relaties in buurten zijn een vangnet voor iedereen die dat nodig heeft. En ze vormen een belangrijke basis voor de aanpak en preventie van problemen als eenzaamheid, armoede en tegenstellingen tussen mensen.

Drie Appeltjes

Dankzij projecten als Dorpshuis 2e Exloërmond worden buurtbewoners met elkaar verbonden in 2e Exloërmond. Dat is al een bijzondere prestatie op zich, maar er zijn slechts drie Appeltjes van Oranje te vergeven. Het aantal stemmen dat de kanshebbers krijgt, bepaalt mede wie er doordringen naar de laatste tien nominatieplaatsen. Het project dat de meeste stemmen in de wacht sleept, gaat in elk geval door naar de laatste tien. Hieruit worden door een jury uiteindelijk de drie winnaars gekozen.

Dorpshuis 2e Exloërmond

Het dorpshuis is op 21 januari 2017 geopend, op een nieuwe locatie en een nieuwe start vanaf niets. Sinds die dag is het dorpshuis steeds verder gegroeid met activiteiten. Ook verenigingen en organisaties weten ons steeds beter te vinden voor overleggen. Momenteel hebben we 500 gebruikers van het dorpshuis per maand.

Sinds een jaar hebben 4 bewoners van het Thomashuis hun dagbesteding in het dorpshuis, waarbij zij allerlei werkzaamheden verrichten en deelnemen aan activiteiten. Zij maken zo volledig deel uit van de dorpsgemeenschap.

Maar het dorpshuis doet meer, ze hebben verschillende werkgroepen die activiteiten organiseren zoals de Avond4daagse in het dorp, de Speelweek, AED scholing (het dorpshuis is eigenaar van 5 van de 9 AED’s in het dorp), ze geven de dorpskrant uit en organiseren 4 Mei herdenking in het dorp. Momenteel loopt er een project om een jeugdhonk en een 2de Kanswinkel bij het dorpshuis te starten.

In het dorpshuis ontmoeten oud en jong elkaar. Nieuwe dorpsgenoten ontmoeten dorpsgenoten die al lang in het dorp wonen. Iedereen is welkom en zo willen zij een verbindende factor zijn.

Koningin Máxima

De prijzen worden in oktober uitgereikt door Koning Máxima, beschermvrouwe van het Oranje Fonds. De drie winnaars ontvangen een bronzen beeldje, gemaakt door Prinses Beatrix, en een geldbedrag van 25.000 euro.

Oranje Fonds

Het Oranje Fonds vindt dat iedereen ertoe doet. Daarom zet het zich in voor een samenleving waarin iedereen mee kan doen en niemand er alleen voor staat. Oftewel een betrokken samenleving; waarin we zorgen voor elkaar, mensen gelijke kansen hebben en zich verbonden voelen met anderen in de buurt. Dat doet het fonds door sociaal initiatiefnemers te versterken en te verbinden waar mogelijk. De steun van o.a. de Nationale Postcode Loterij, de Nederlandse Loterij, Vrienden en diverse andere partners maakt dit mogelijk. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds.