Dorp in beweging – de projecten uit 2e Exloërmond

De stichting Dorpsbelang & Dorpshuis 2e Exloërmond is bezig met twee deelprojecten, het huiskamerproject “Met Elkaor!”, waarin wordt samengewerkt met Sociaal team Borger-Odoorn en Buurtzorg en het tweede project sportvoorzieningen, waaronder een beachvolleybalveld op verzoek van de volleybalvereniging.

Voor de financiering van de beide projecten kwam Leader in beeld en via BOKD ontstond de koppeling van de verschillende projecten tot “Dorp in beweging”. In dit geval dus letterlijk en mentaal in beweging blijven.

Deze koppeling is een mooie toevoeging voor de verschillende projecten om van elkaar en met elkaar te leren. De ervaring van het ene project kan een ander project veel voordeel brengen. Een voorbeeld daarvan is hoe je bekendheid aan je initiatief kunt geven en dorpsgenoten erbij kunt betrekken. Overal is dat weer anders en daardoor komen er mooie ideeën boven. De verschillende bijeenkomsten waren leerzaam en gaven inspiratie voor de voortgang. Daarnaast was het ook altijd goed om andere vrijwilligers te spreken.

Het deelproject “Met Elkaor!”

In 2e Exloërmond is de dorpshuisfunctie vanaf 2015 weer meer inhoud gegeven, met een dorpshuis op een andere centralere locatie. Voor inwoners van het dorp waren er weinig mogelijkheden om elkaar te ontmoeten. In 2019 kwamen Sociaal Team, Buurtzorg en Dorpshuis met elkaar in gesprek en hebben toen een plan ontwikkeld voor een huiskamer project. Een werkbezoek aan Gasselternijveen, waar de huiskamer al liep, was heel zinvol.

We zijn in augustus 2019 zijn we maar gewoon begonnen. In 2020 is het Dorpshuis de trekker van het project geworden. De subsidie wordt ingezet om een professionele activiteitenbegeleider in te zetten. Het project wil door de ontmoeting en contacten meer zelfvertrouwen bij de deelnemers realiseren. Hierdoor zou minder een beroep op zorg hoeven worden te doen en daarmee preventief werken. In de beginfase hadden we wekelijks ongeveer 15 deelnemers uit een groep van 25 personen.

De activiteiten liepen uiteen van een workshop, creatief bezig zijn tot gewoon een gesprek met elkaar, waarbij soms zeer persoonlijke en emotionele onderwerpen op tafel kwamen. Toen kwam corona en was de regelmaat weg. We zijn weer gestart, medio 2021, maar de groep is veel kleiner geworden. Verhuizen, overlijden en nog niet durven zijn de oorzaken. En weer ging het dorpshuis op slot. Begin februari zijn we weer gestart en we hopen dat we nu door kunnen gaan.

In de nieuwsbrief van maart gaan we verder met het deelproject “Sportvoorzieningen in 2e Exloërmond”.

MEER weten over dit project?

Voor meer informatie neem contact op met Luit Hummel l.hummel@bokd.nl

Lees ook de andere artikelen over het project Dorp in beweging

Het project Dorp in Beweging is mogelijk gemaakt door: