Mooie initiatieven in Drenthe tijdens corona

Tijdens de nieuwsjaarsborrel op maandag 18 januari geven we een inkijkje in onze activiteiten en projecten voor 2021. Zo staat er weer een Drentse Dorpendag op de agenda en pakken we een aantal nieuwe projecten op.

Mooie initiatieven

Ook willen we een aantal mooie initiatieven aan het woord laten. Want ook al legt de huidige coronacrisis allerlei beperkingen op, het vrijwilligerswerk staat op veel plekken op een laag pitje, we moeten ook nadenken over de toekomst. Het zal voor komend jaar ook een rode draad zijn in het werk van BOKD: de toekomst van onze mooie dorpen!

Hieronder is al een aantal initiatieven uitgelicht, die wellicht ook anderen kunnen inspireren:

Soep op de stoep

Een initiatief dat al veel aandacht in de media kreeg is Soep op de stoep, een initiatief in Borger-Odoorn. In elf dorpen werden maar liefst 550 adressen bezocht van alleenstaande of eenzame inwoners. Lees hier het artikel.

Scavanger Hunt

In Hijken en Smilde werden de afgelopen weken scavanger hunts georganiseerd, coronaproof puzzeltochten door heel Drenthe. De deelnemers gingen in eigen auto door de provincie om allerlei opdrachten uit te voeren. Vanuit het dorpshuis kregen de deelnemers een zak met proviand en instructies. Lees verder

We zwaaien naar elkaar

Dorpscoöperatie De Brug in Gasselternijveen organiseerde na hun succesvolle klavertjesactie onlangs weer een mooie actie: in samenwerking met diverse partijen in het dorp en met actieve rol van de burgermeester zijn huis aan huis mezenbollen met daaraan een handje uitgedeeld. Komt er een mees eten,  dan ‘zwaait’ het handje. Lees verder

Spekbraanderskwis en Sinterklaasfeest

Dorpshuis Buddingehof in Ruinerwold is een van de aanjagers van de digitale Spekbraanderskwissen naar de bijnaam van inwoners van Ruinerwold. Nu veel activiteiten in het dorpshuis niet door kunnen gaan, is het volgens het dorpshuis belangrijk om het netwerk in het dorp actief te houden. Lees verder en volg vooral hun Facebook en You-tubekanaal.

Een grote dosis liefde tijdens de feestdagen bij Plaats de Wereld in Vries

Bij Plaats de Wereld wordt dit jaar met een grote dosis liefde aandacht besteed aan de feestdagen. De vrijwilligers van het initiatief organiseren verschillende activiteiten rondom de feestdagen.  “Alle betrokkenen die mee doen, willen juist ook in deze bijzondere tijd, graag een ander helpen”, vertelt initiatiefnemer Johan Westerhof. 

De eerstvolgende actie is een ‘ik denk aan jou diner’ dat we op woensdag 23 december verzorgen. Een maaltijd die mensen die veelal alleen of aan huis gekluisterd zijn, als groet van iemand anders kunnen krijgen. Want juist in deze donkere weken moeten we samen zorgen voor lichtpuntjes. Het diner wordt met zorg bereid in de keuken van Plaats de Wereld en bezorgd bij de mensen thuis. 

Ook doen de vrijwilligers mee aan een kerstengelen actie. Er worden kerstpakketjes samengesteld voor inwoners die wel wat extra aandacht kunnen gebruiken. Buurtzorg brengt de kerstpakketten bij de mensen thuis. De activiteiten worden mede mogelijk gemaakt door het Haella fonds, RCOAK, Postcodeloterij Buurtfonds, Dela fonds en de diaconie van de dorpskerk in Vries.

Plaats de Wereld is een activiteitencentrum in Vries dat draait om verbinding en solidariteit. Alle activiteiten en ambachtelijke producten bij Plaats de Wereld hebben een duurzaam karakter en geven kleur aan de wereld. Ben je nieuwsgierig geworden of wil je graag meer weten over de activiteiten van Plaats de Wereld? Kijk op www.plaatsdewereld.nl

Boeldag ‘to go’ in Schoonloo

Helaas geen boeldag als te doen gebruikelijk. Daarom organiseert Schoonloo een Boeldag ‘to go’, om binnen de mogelijkheden toch het ‘boeldag gevoel’ te pakken. Bij de winkel en uitbater wordt een winterstekkie ingericht met mooie producten. Net even anders en toch elkaar op gepaste afstand zien. “Zoals jullie weten, veilen we elke boeldag ook leuke producten zoals bijvoorbeeld vogelvoer, strooizout en droge koemest.

Dit bracht ons op het idee van: Vooruit kijken in de tijd“.

Soms zou je willen dat dat kan; even vooruit spieken in de tijd. We weten allemaal dat we dat niet kunnen. Wat wel kan, is vooruit denken. Bekijk met je bestuur, buurtgenoten met wie je jaarlijks plannen maakt of namens de dorpsbelangenvereniging wat je juist in deze tijd kunt oppakken. We reiken je graag een paar suggesties aan:

  • Steek tijd in het op de hoogte houden van je dorpsgenoten en vrijwilligers.
  • Steek tijd in projecten/klussen die er altijd bij gebleven zijn (ledenwerving, sponsoring, goede website, update website, dorpskrantje, schilderwerkzaamheden).
  • Bedenk hoe je nieuwe inwoners welkom heet in het dorp. De huizenmarkt is booming dus waarschijnlijk ook bij jou in het dorp zijn nieuwe inwoners komen wonen.
  • Breng je netwerk van mogelijk zakelijke klanten in kaart. Bepaal op welke doelgroepen je wilt richten: waar is binnen deze groepen behoefte aan? Kortom, maak een verkoopplan.
  • Ontwikkel ideeën voor na de corona. Zorg dat je goed voorbereid bent. De verwachting is dat iedereen straks een stuk van de taart wil. Wees de eerste die een stuk mag uitzoeken.
  • Ga op onderzoek uit in het dorp. Voor onderzoek is vaak geen tijd maar in deze tijd willen mensen best informatie geven die bruikbaar is voor toekomstplannen. Een idee is om met bestuursleden online persoonlijk interviews te doen met bewoners of straten.