De tuin bij Zwarte Racker en De Beek

DORP IN BEWEGING DEEL 6: Leef- en beweegtuin Nieuw Schoonebeek

Rondom het gebouw van Dagcentrum De Beek en Woonzorgcentrum Zwarte Racker in Nieuw Schoonebeek is een mooie grote leef- en beweegtuin gerealiseerd. De tuin is aangelegd als onderdeel van het door de BOKD gecoördineerde Leader Zuidoost Drenthe programma “Dorp in Beweging”. Dit programma, met als doel: bij te dragen aan een gezonde dorpssamenleving door in beweging te komen, bestond uit 6 deelprojecten die door dorpsorganisaties zelf uitgevoerd werden. 

In de tuin is een wandelpad aangelegd langs de vele tuinperken met prachtige struiken en bloemen. Er staan fruitbomen en platanen, er zijn nestkasten geplaatst, een groot insectenhotel en bankjes. Er is een binnentuin met een gezellig zitje en achter het gebouw van Zwarte Racker is een groot terras aangelegd met tafels en stoelen voor de bewoners en bezoekers van de tuin.

Er is het afgelopen jaar veel werk verzet om de tuin voor de bewoners te optimaliseren tot een beleef- en beweegtuin. Er staan meerdere beweegtoestellen waar de bewoners met veel plezier
gebruik van maken. Sinds kort is er ook een jeu de boules baan waar onze cliënten een balletje kunnen opgooien. Ook is er een kippenhok met drie kippen en er zijn moestuintjes in gebruik genomen. Binnenkort wordt er een prieeltje geplaatst waar men gezellig in kan zitten.

Welzijn van de bewoners

De bewoners worden actief betrokken bij de tuin en dat heeft een positief effect op hun welzijn. Ze genieten van de verse eitjes van de kippen, maken een wandeling door de tuin, maken een ontdekkingsreis tussen de vele bloemen en planten en er wordt gekookt met groente uit de moestuintjes.

(Tekst gaat verder onder foto)

Ook ontmoetingsplek voor het dorp

De tuin moet voor iedereen toegankelijk zijn als centrale ontmoetingsplek. Het doel is het creëren van ontmoetingen, opbouwen van sociale contacten en het ontwikkelen van activiteiten. Het afgelopen jaar heeft het coronavirus deze ontwikkeling gestopt, maar dit zal binnenkort weer opgepakt worden.

MEER WETEN OVER DIT PROJECT?

Voor meer informatie neem contact op met Luit Hummel l.hummel@bokd.nl

Lees ook de andere artikelen over het project Dorp in beweging

Het project Dorp in Beweging is mogelijk gemaakt door: