De Heugte uit Nieuw Balinge beste dorpshuis van 2020

Dorpshuis de Heugte in Nieuw-Balinge wint de titel Dorpshuis van het Jaar 2020. Niet alleen de eer, maar ook een geldcheque met een waarde van 2.500 euro mogen ze in hun zak steken. “Dat geld willen we besteden aan het realiseren van een fitness in de voormalige peuterspeelzaal in ons pand”, zegt een opgetogen Maureen Oelen. “Nu rijdt iedereen naar de omliggende dorpen om te sporten; we willen graag die gezonde en sociale functie hier bieden.

En dat is precies de reden waarom De Heugte heeft gewonnen volgens Rudolf Bosch van de vakjury. “Het dorpshuis is er niet alleen voor, maar ook door alle inwoners van het dorp. Het is het bruisend hart van Nieuw Balinge, waar de jeugd van jongs af aan bij betrokken is. De saamhorigheid die schuilgaat achter dit actieve en innovatieve dorpshuis is heel indrukwekkend.”

Maureen Oelen en José Post weten niet wat ze moeten zeggen als ze het commentaar van de vakjury horen. “We zijn er echt stil van. Maar meer dan ooit beseffen we dat het bestaan van De Heugte in het dorp enorm belangrijk is”, zegt Oelen.

vlnr Marjolein Lauret, José Post, Maureen Oelen

Verkiezing

De Heugte in Nieuw Balinge was één van de zes dorps- en buurthuizen die de afgelopen maanden mee gedaan hebben aan de verkiezing ‘Dorpshuis van het Jaar 2020’. Het thema van de verkiezing dit jaar was: ‘Welk dorpshuis wil je zijn in 2025’? Hiermee wilden wij de dorpshuizen uitdagen om na te denken over de positie en hun rol in een veranderende samenleving. Ook het toekomstbestendig maken van de buurt- en dorpshuizen vinden we een belangrijk element.

De andere finalisten waren Het Oor in Hoogeveen, De Schulp in Assen, Ons Dorpshuis in Wilhelminaoord, De Trefkoel in Gasselte en D’Anloop in Schipborg. Zij krijgen voor hun deelname ieder 1000 euro.

Tekst Marjolein Lauret

De winnaar kwam tot stand door een oordeel van de vakjury, een beoordeling door de andere finalisten waarbij zij elkaar beoordeelden op verschillende criteria. En tot slot kon er door het publiek gestemd worden. Er hebben maar liefst 12.000 mensen hun stem uitgebracht op hun favoriete buurt- of dorpshuis.