Cultuurpad Coevorden verbindt alle dorpen van de gemeente

‘Van De Kiel tot Steenwijksmoer’

Kiek ies, daor is e dan: de langste wandelroute door één gemeente in Nederland, voor zover wij weten. Het Cultuurpad van de gemeente Coevorden verbindt alle dorpen en kernen van de gemeente en is meer dan 200 km lang. Gelukkig hoef je de hele route niet in één keer te lopen, hij is opgeknipt in 23 stukken van tussen de 2,6 en 18,4 km, waarbij de meeste routes minder dan 10 km zijn.

Met inzet van vrijwilligers uit alle dorpen

De gemeente Coevorden is de Culturele gemeente van Drenthe tot eind 2022, met als thema Verbinden, Verhalen, Versterken en Vieren. Een grote groep vrijwilligers uit de gemeente heeft, in hun eigen omgeving, de parels van het gebied waarin ze wonen in een route bijeengebracht. Deze routes zijn aan elkaar verbonden tot één doorgaande wandelroute.

De verhalen die bij de routes horen zijn, als Point of Interest (POI), vastgelegd in een fraai vormgegeven wandelboek: Van De Kiel tot Steenwijksmoer. Het geheel wordt versterkt met waardevolle informatie en prachtige foto’s. De wandelboeken zijn verkrijgbaar bij de Toeristische Informatie Punten (TIP) in de gemeente Coevorden. De routes zijn ook te vinden via de website van Welkom in Coevorden. Daar kun je de routes downloaden als routebeschrijving, maar ook als GPX bestand (lopen met gps) voor bijvoorbeeld op je telefoon.

Je komt in pittoreske dorpen en kernen, langs unieke weidevogelgebieden, veenafgravingen, bos, es- en beekdalen, moeras, heide, vennetjes en uitgestrekte velden en weilanden. Heel divers en voor elk wat wils. Langs of in de buurt van de routes is meestal ook wel een horecagelegenheid te vinden.

Al wandelend ontdek je hoe mooi de gemeente Coevorden is. Geniet van de Saksische boerderijen, schaapskuddes, hunebedden en karakteristieke molens. Tijdens het wandelen kom je ook allerlei bijzondere bloemen en planten tegen, wat weer een hele andere manier van kijken vergt. Zeker niet onbelangrijk is dat wandelen goed voor je is. Met deze routes en de extra informatie hopen wij dat je de uitdaging aangaat om erop uit te trekken. De vele vrijwilligers zullen je dankbaar en met gepaste trots nakijken wanneer je voorbij wandelt. Maar het belangrijkste van alles: geniet van de mooie wandelroutes. Enne, laat geen rommel achter, hou de natuur netjes en de hond aan de lijn. Kom gauw ‘n keer an.

Pad-in-de-kijker-cultuurweekends

Het hele Cultuurpad kan door iedereen zelfstandig worden gelopen. Maar er is meer… het is namelijk een themapad met als thema CULTUUR. Om extra aandacht op dit wandelpad te vestigen zijn er verschillende weekenden in 2022 waarbij een gedeelte van dit pad extra in de kijker wordt gezet. Tijdens de speciale pad-in-de-kijker-cultuurweekends zijn verschillende activiteiten te zien en te beleven in de dorpen.

tekst: Wim Vogelzang en Cultureelcoevorden.nl