Checklist voedselveiligheid voor vrijwilligersorganisaties

Bij meer dan driekwart van de vrijwilligersorganisaties wordt eten en drinken uitgedeeld of verkocht. Voor veel vrijwilligersorganisaties is het uitdelen van eten en drinken aan vrijwilligers een blijk van waardering, of is het bereiden van voedsel een onderdeel van de activiteiten die de vrijwilligers ondernemen. Het bereiden, uitdelen en verkopen van eten en drinken moet veilig gebeuren. De vrijwilligersorganisatie is zelf verantwoordelijk voor deze veiligheid.

Om de veiligheid te kunnen garanderen heeft de Europese Unie een hygiëneverordening opgesteld. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) controleert de naleving van de hygiëneverordening. Indien de voedselveiligheid onvoldoende gewaarborgd is, nemen zij nadere maatregelen. Onderscheidt wordt gemaakt voor situaties waar incidenteel eenvoudig eten en drinken wordt uitgedeeld of verkocht en plaatsen waar structureel eten wordt bereid.

De checklist voedselveiligheid is bedoeld voor vrijwilligersorganisaties waar met enige regelmaat maar niet structureel, etenswaren worden bereid en gegeten.

De checklist is opgesteld door vereniging NOV en is tot stand gekomen met de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit, Movisie, Scouting Nederland en NOC*NSF.