Buurthuis Holthe Lieving Makkum van het gas af

Buurthuis ’t Trefpunt is na de aanschaf van een warmtepomp van het gas af. Begin mei zijn de radiatoren uit het dorpshuis verwijderd en zijn lucht-lucht warmtepompen geplaatst waarna de gaskraan definitief kon worden dichtgedraaid. Daarmee is het buurthuis het eerste buurthuis in de gemeente Midden Drenthe dat van het gas af is en energieneutraal en het vierde dorpshuis in de provincie Drenthe.

TERUGBLIK

In de BOKD nieuwsbrief van december 2022 schreven we al dat ’t Trefpunt klaar was voor de stap naar een Energieneutraal dorpshuis, maar dat er nog wel een paar hobbels moesten worden genomen. Jullie wilden meer zekerheid over de keuze voor een lucht-lucht warmtepomp en zochten nog naar financiën om de plannen te kunnen realiseren. Wat is er sindsdien allemaal gebeurd?

KEUZE TECHNIEK

Albert Gils, projectleider verduurzaming van dorpshuis ’t Trefpunt: In de keuze voor een lucht lucht warmtepomp zijn we gesterkt door de ervaringen van dorpshuis De Riggel in Boven Pekela. Na een tip van de BOKD zijn we naar een informatieavond geweest en daar leerden we dat die techniek goed werkt en welke voordelen dat had. Daarna hebben we een offerte opgevraagd bij een installateur en dat kwam hoger uit dan aanvankelijk begroot, mede door de aanschaf van extra zonnepanelen en het verwijderen van de oude radiatoren en CV ketel. De overstap naar full electric zou niet €35.000 maar €50.000 gaan kosten. En dat is best veel geld.

FINANCIEN

Maar het is gelukt, omdat er een aantal dingen heel mooi samen vielen. Ten eerste had de gemeente Midden-Drenthe plannen om dorpshuizen financieel te ondersteunen bij het verduurzamen van hun accommodatie. Die intentie was er wel maar daarmee was het geld nog niet onmiddellijk voor handen. Maar als dat allemaal door zou gaan, en die kans was aannemelijk, dan zouden dorpshuizen kunnen rekenen op een tegemoetkoming van 50% van de kosten tot een maximum van €50.000. Daarmee was gelijk al de helft van de kosten gedekt. Het toeval wilde dat vlak daarna de eerste ronde van WarmteBoost (mei 2023, red.) van start ging. Alles wat we nodig hadden, een energiescan, projectplan en offertes, lagen al klaar dus dat hebben we opgestuurd. Een kleine maand later hoorden we dat we vanuit WarmteBoost ook een bedrag van €25.000 tegemoet konden zien. Dat was natuurlijk fantastisch!

AAN DE SLAG

Dan moet er natuurlijk nog een heleboel gebeuren. We zijn opnieuw in gesprek gegaan met de installateur om te kijken waar de warmtepompen moesten worden geplaatst. We hadden de keuze gemaakt om elke ruimte te voorzien van een warmtepomp. Daardoor was de maximale afstand van de warmtepomp naar de airco (die kan verwarmen en koelen) 3 meter. Al met al kwamen we daarmee uit op 9 warmtepompen. Mede als gevolgd daarvan zijn er ook extra groepen in de meterkast geplaatst. Los van voorgaande zat er ook veel zelfwerkzaamheid in de plannen zoals graafwerkzaamheden rondom het dorpshuis voor het aanleggen van het leidingwerk, het herstel van de bestrating, schilderwerk en schoonmaak. Maar het is gelukt! Al met al zijn we nog geen week gesloten geweest. En zijn we nu definitief van het gas af!

GEBRUIKERSGEMAK

Het is natuurlijk schitterend dat we nu van het gas af zijn en energieneutraal. Maar wat het ook leuk en gemakkelijker maakt is dat we de warmtepompen van afstand kunnen regelen. Vanuit huis via de smartphone. Is de Grote zaal ’s avonds bezet, dan kunnen we die een uur voorafgaand aan de activiteit aanzetten. Is alleen de vergaderruimte nodig? Dan zetten we alleen die aan. De beheerder hoeft er dan niet meer apart naartoe. 

TIPS VOOR ANDERE DORPSHUIZEN?

De eerste tip die ik zou willen meegeven bij de aanschaf van een lucht-lucht warmtepomp is dat je de warmwater voorziening niet moet vergeten. Pas na plaatsing kwamen we erachter dat we geen warm water meer hadden in de kantine en in de werkkast van de schoonmakers. Dat hebben we opgelost door het plaatsen van twee kleine boilers.

De tweede tip is om in gesprek te gaan te met de installateur over waar de airco’s te plaatsen? Die bedenken iets maar toen we nog eens met elkaar door het gebouw liepen hebben we samen betere oplossingen bedacht.

ENERGIENEUTRALE DORPS- EN BUURTHUIZEN

Buurthuis ’t Trefpunt is het vierde dorpshuis in Drenthe dat van het gas af is. Ontmoetingscentra die eerder van het gas af zijn gegaan waren wijkcentrum De Poele (gemeente Meppel), dorpshuis de Bastogne in Ansen (gemeente De Wolden) en  dorpshuis Westdorp/ Ellertshaar (gemeente Borger Odoorn). Met uitzondering van De Poele zijn genoemde dorps- en buurthuizen ook energieneutraal.

Is jullie dorps- of buurthuis ook al van het gas af en/ of hebben jullie vergaande plannen? Laat het ons weten en mogelijk kunnen we jullie helpen om die laatste stap te zetten. Dat kan door een mail te sturen naar Paul van Schie. Bellen of appen mag natuurlijk ook: 06-20152244.