Deel je verhaal over je ervaring met de BOKD
Bij een vijftigjarig jubileum is het goed om terug te kijken wat er zoal gebeurd is. De komende maanden willen we verhalen van alle betrokkenen bij de BOKD verzamelen en delen.
Heb je een verhaal dat je wilt delen? Stuur het dan door! Het mag een kort verhaal zijn, een anekdote of wat beschouwend. Het is aan jullie!
De aftrap voor deze (bijzondere) reeks wordt gedaan door Jofien Brink. Zij was de afgelopen acht jaar voorzitter van BOKD en tevens tussen 2000 en 2006 bestuurslid van de vereniging. Iemand dus die de afgelopen 25 jaar BOKD van dichtbij heeft meegemaakt en als geen ander over de ontwikkelingen van de BOKD kan vertellen.
De BOKD in de 21e eeuw
Mij werd gevraagd iets te schrijven over hoe ik BOKD de afgelopen 25 jaar meegemaakt heb. Graag wil ik hier aan meewerken maar waar begin ik. Een organisatie die bijna ‘werelds’ is wat betreft de onderwerpen, de organisatie en de verscheidenheid aan leden dorpen en later ook de leden dorpshuizen. Als voorzitter in april 2024 zat na 12 jaar mijn termijn erop. Ik heb het vaak gezegd en zeker bij onze subsidiegevers: alle vraagstukken die in de dorpen en dorpshuizen spelen, zijn des BOKD! Van 2000 tot 2006 was ik ook lid van het algemeen bestuur.
Vanaf 2000 kwam ik in het bestuur en viel gelijk met de neus in de boter. De viering van ons 25-jarig bestaan. Als jongbakken bestuurder kreeg ik gelijk een overvloed aan informatie waar ik dankbaar gebruik van heb mogen maken. Daarnaast kon ik kennis maken met, zoals ik het altijd ervaren heb, onze BOKD familie. Het warme bad waarin ook de partners welkom waren.
Met name het jubileumboek, ‘Kleine dorpen grote gevolgen’ was voor mij een eyeopener. Iedere nieuwe medewerker, bestuurder en de leden van de Raden van Advies zouden hier een exemplaar van in hun bezit moeten hebben.
De eerste 25 jaar wordt hierin krachtig beschreven en al snel heb je door waarom we zijn opgericht en na 50 jaar nog een krachtige organisatie zijn waar niemand omheen kan.
Nog steeds is er een open communicatie met de leden( tegenwoordig via digitale nieuwsbrieven) en zijn er workshops/bijeenkomsten zowel fysiek als digitaal.
Nog steeds hebben we ervaren en kundige medewerkers en betrokken bestuurders en al heel wat jaren de Raden van Advies. Nog steeds werken we samen met vele organisaties in Drenthe. De samenwerking met de zusterorganisaties in het landelijke bestuur, (LVVK) en het Noordelijk overleg met de Groninger dorpen en het Friese Doarpswurk heeft de afgelopen jaren meer vorm en inhoud gekregen. Voor de LVKK resulteerde dit in extra geld van de landelijke overheid om tot een goede ‘geoliede machine’ uit te groeien. Onze constructieve bijdrage binnen de Landelijke vereniging wordt erg gewaardeerd. Het jaarlijkse PlattelandsParlement zal dit jaar in Drenthe georganiseerd worden.
De projecten van weleer liggen nog steeds op de boekenplank om gebruikt te worden en zijn soms aangepast aan de huidige tijd. Nieuwe projecten worden vaker uitgevoerd met partners maar altijd vanuit de behoefte van de dorpen en regie/eigenaarschap wordt bij de dorpen gelaten. Denk aan de Vijf Sterrendorpen, van(dreigende) leegstand naar nieuwe bestemmingen in Drentse Dorpen, Collectief Particulier Opdrachtgeverschap, het Pilotproject Dorp en Landbouw, de Dorpsomgevingsplannen, Vinden en Binden van vrijwilligers, Workshop marketing, Breedband, Duurzaamheid, Mooi zo Veilig zo, Zorgzame Dorpen met ook aandacht voor eenzaamheid en armoede. De Dorpenadviseurs weten zich gesteund door de Raad van Advies Dorpen. Ze zijn naast het bestuur de oren en ogen van de dorpen
En dan de Dorpshuizen. Tot 2010 kregen zij ondersteuning van het Steunpunt Dorpshuizen Drenthe. (SDD) Daarna zijn zij onderdeel geworden van de BOKD. De dorpshuizen worden ondersteund met dorpshuis gerelateerd cursuswerk zoals Sociale Hygiëne en Marketing. Projecten als Energieke dorpshuizen en Functieverbreding dorpshuizen hebben veel dorpshuizen een boost gegeven.
Gemeentelijke overleggen waarbij ook vaak een vertegenwoordiging van de Raad van Advies Dorpshuizen aansluit vinden met enige regelmaat plaats. De Raden van Advies zijn voor de adviseur dorpshuizen adviserende leden die veel ervaring hebben binnen de dorpshuizen in Drenthe. Gezamenlijk organiseren zij de verkiezing Dorpshuis van het jaar.
De BOKD heeft namens de bewoners van de dorpen zitting in het bestuur van het Nationale Beek en Esdorpenlandschap Drentsche AA. Daarnaast hebben we sinds 2000 al zitting in het consumentenplatform Openbaar Vervoer. Dit platform adviseert overheden en vervoerders, gevraagd en ongevraagd, over alles wat bij OV in de provincie Groningen en Drenthe komt kijken. Onze vertegenwoordiger doet dit namens alle Drentse dorpen.
Wat de financiën aangaat hebben we vanaf 2010 te maken gehad met bezuinigingen. Voorheen hadden we twee arbeidsplaatsen in het kader van het Integraal Structuurplan voor Noord Nederland en een jaarlijks subsidiebedrag. Door de halvering van de subsidie verviel de directeursfunctie. Er werd gekozen voor een zelfsturend team en een meewerkend bestuur. Op zich pittige jaren waar de zorgen over de financiën soms overheersten. We verhuisden van Assen naar Wijster omdat het daar goedkoper wonen was maar ook vonden we toen dat onze organisatie daar thuis hoorde. Het vergaderen bij café Pot in Wijster werd, na vele jaren ‘het Stamcafé’ te zijn geweest, beëindigd. Het nieuwe onderkomen tegenover het café werd tevens de vergaderruimte voor het bestuur. De Stichting Projecten werd in het leven geroepen om de financiën inzichtelijker te maken. Doordat onze huurbaas andere plannen had met het pand in Wijster werd er opnieuw verhuisd. Omdat er vaker dan we destijds dachten vergaderd en overlegd moest worden met de provincie en onze overlegpartners werd de keuze voor ons huidige pand aan de Dr. Nassaulaan gemaakt.
Langzamerhand werd het financieel weer wat gemakkelijker en konden we samen onze leden dorpen en dorpshuizen mooie projecten uitvoeren. Er werd gewerkt met een groep projectmedewerkers, ‘met een BOKD hart’, die voor ons projecten uitvoerden.
In 2020 werden wij en andere maatschappelijke organisaties door de provincie gevraagd gezamenlijk de Sociale Agenda vorm te geven. Een mooi proces waarbij de onderlinge samenwerking waardevol is geweest. Structureel kregen we er geld bij maar ook meer werk. Samen met het bestuur en onze vaste medewerkers kwamen we tot de conclusie dat er behoefte was aan een coördinator. Iemand die alle werknemers aanstuurt, leiding geeft aan de projectmedewerkers en eerste aanspreekpunt is voor het bestuur. Tot dusver is dat een erg goede beslissing geweest. Veel taken die eerder bij het bestuur lagen werden overgenomen door de coördinator.
Mijn tijd bij de BOKD was zeer intensief, maar heel waardevol. De contacten zullen blijven, de nieuwsbrieven lees ik met veel belangstelling. Ik kijk uit naar de verdere uitwerking van het jubileumjaar en verheug me nu al op 17 februari 2025.
Ik wens de BOKD voor Drentse dorpen en dorpshuizen en haar leden veel ‘Liefde voor onze Drentse Dorpen’ toe
Jofien Brink oud voorzitter BOKD met collega bestuurslid Anda Vonk