BLOG Paul van Schie

In deze nieuwsbrief mag ik een blog schrijven om een inkijkje te geven in mijn werkweek.

Op maandagavond ben ik op bezoek gegaan bij het bestuur van de een dorpshuis in de gemeente Noordenveld. Bijzonder aan dit dorpshuis is dat het nog niet bestaat maar gerealiseerd gaat worden in het nieuw te bouwen Multifunctionele Centrum dat in oktober 2025 zal worden opgeleverd. Ik maak kennis met een 7-tal bevlogen bestuursleden. Het is een mooie club mensen bij elkaar. Het is elke keer weer mooi om te zien dat een groep mensen bereid is om er met elkaar de schouders onder te zetten om hun dorp een beetje mooier en aantrekkelijker te maken dan dat het op dat moment is. Er zijn veel vragen: Er is al wel een enquête uitgezet maar hoe vertaal je dat in een mooi activiteiten aanbod en hoe betrek je meer vrijwilligers bij? Met welke wet- en regelgeving krijg je te maken? Hoe stel je een ondernemingsplan op? En wat komt er allemaal kijken bij fondsenwerving? We spreken af om van start te gaan met het dorpsdagboek. Een methodiek waarmee we in beeld willen brengen aan welke activiteiten het meest behoefte is en waarbij we ook op zoek gaan naar mensen die mee willen helpen.

Op woensdagochtend sluit ik aan bij de herhalingscursus BHV die elk jaar door de BOKD wordt georganiseerd. 12 beheerders van dorps- en buurthuizen komen bij elkaar om de theorie van de bedrijfshulpverlening op te frissen en vaardigheden te oefenen. De BOKD organiseert de BHV cursus omdat beheerders van dorpshuizen dat elk jaar moeten herhalen en dat ook graag met elkaar doen. Op die manier kunnen we een maatwerkcursus aanbieden in een dorpshuis van een van de deelnemers, waarbij alleen wordt geoefend met oefeningen die in de praktijk van dorpshuizen voor kunnen komen. Ik ga er elk jaar naartoe, maar dit keer wat langer omdat we in zee zijn gegaan met een nieuwe BHV aanbieder en ik benieuwd ben hoe ze dat doet en hoe het contact met de cursisten zal verlopen? De dag verloopt naar wens. De trainer heeft goed contact met de beheerders en er wordt druk geoefend met onder andere reanimatie en een ontruimingsoefening. Het is ook leuk om te zien dat de beheerders het leuk vinden om elkaar weer te zien en in de pauze allerlei dorpshuis dingetjes (‘Hoe duur is de koffie bij jullie dan?’) met elkaar uitwisselen.

Op donderdagochtend heb ik een afspraak met een senior medewerker bouwkunde van de gemeente Aa en Hunze. De gemeente ondersteunt dorps- en buurthuizen bij renovatie en onderhoud van hun accommodatie. De gemeente legt 70% van de kosten bij. De resterende 30% moeten dorpshuizen zelf betalen. En dat is met de duurzaamheidsopgave waar dorpshuizen momenteel voor staan nog niet zo eenvoudig. De senior medewerker bouwkunde praat me bij over de ontwikkelingen en ik vertel met welke dorpshuizen we fondsen aan het werven zijn en dat we die hulp ook aan andere dorpshuizen in die gemeente kunnen bieden. Door als gemeente en dorpshuis samen te werken kunnen we samen mooie stappen zetten in de duurzaamheidsopgave.

Natuurlijk gebeurt er in een werkweek veel meer dan ik hier heb beschreven. Ik neem deel aan werkoverleg, beantwoord mail en voer veel telefoongesprekken, maar daar wilde ik de lezer niet mee vervelen. Maar ik word pas echt blij als ik de wei in mag!

2 reacties op “BLOG Paul van Schie”

 1. Antonia avatar
  Antonia

  Wat leuk om te lezen wat je zoal doet Paul, geeft een beter beeld van wat er allemaal op kantoor gebeurd.

 2. MonIca Gerding-Groen avatar
  MonIca Gerding-Groen

  Leuk om te lezen, helemaal omdat er volgens mij laatst hier ook een vacature voor was. Gewoon even benieuwd, maar het mail beantwoorden/werkoverleg/telefoongesprekken. Doe je dit vanuit een vaste locatie? Zo ja, waar is dit? Of bijvoorbeeld vanuit huis?
  En besturen hebben vaak in de avond uren overleg. Dus ben je dan niet vaak op pad in de avond?

Plaats een reactie

2 gedachten over “BLOG Paul van Schie”

 1. Leuk om te lezen, helemaal omdat er volgens mij laatst hier ook een vacature voor was. Gewoon even benieuwd, maar het mail beantwoorden/werkoverleg/telefoongesprekken. Doe je dit vanuit een vaste locatie? Zo ja, waar is dit? Of bijvoorbeeld vanuit huis?
  En besturen hebben vaak in de avond uren overleg. Dus ben je dan niet vaak op pad in de avond?

  Beantwoorden

Plaats een reactie