Biedt jullie dorpshuis een gezonde keuze aan?

Teamfit – een werkwijze van JOGG maakt de fysieke en sociale leefomgeving van kinderen en jongeren gezonder. JOGG vormt samen met gemeenten, maatschappelijke organisaties en bedrijven een werknet. Samen werken ze aan een onderbouwde, integrale methodiek: de JOGG-aanpak. Daardoor groeit onze jeugd op tot een gezonde generatie.

Om dit voor elkaar te krijgen, zet JOGG in op de omgevingen rondom het kind. Eén van die omgevingen is het dorp en de buurt. Teamfit is een werkwijze waarmee JOGG zich inzet voor een gezondere dorps- en buurtomgeving. Met de focus op het gezonder maken van het voedingsaanbod in dorps- en buurthuizen, speeltuinen en kinderboerderijen. Dat gaat in samenwerking met een JOGG-Teamfit Coach die de dorp- en buurtlocaties stap voor stap kosteloos begeleidt in het proces. Met praktische tools is daarmee elke stap gemakkelijk behapbaar, simpel én leuk.

Op 18 september 2020 nam beheerster Ina Wobbes van Het Markehuis in Grolloo het certificaat van de Gezonde Kantine op niveau Zilver in ontvangst van wethouder Bas Luinge van gemeente Aa en Hunze. Het Markehuis is het eerste dorpshuis in Drenthe met deze erkenning. Lees verder

Wil je als dorps- of buurthuis ook een gezonde keuze aanbieden? JOGG-Teamfit kan je daar bij helpen. JOGG-Teamfit Coach Wineke Holtrop, werkzaam bij SportDrenthe, legt uit hoe ze te werk gaat

HOE ZIET HET TRAJECT OM EEN GEZONDE LOCATIE TE REALISEREN ER IN DE PRAKTIJK UIT?

Je kunt contact met mij opnemen voor een oriënterend gesprek. Het hele traject en alle diensten van JOGG-Teamfit zijn geheel vrijblijvend en kosteloos. Aan de hand van het kaartspel en de checklist op het thema voeding brengen we samen de huidige situatie in kaart en welke ambities de locatie heeft om aan te werken. We bepalen aan de hand van het kaartspel de challenge(s) en de ambities om te behalen. Tijdens het gesprek krijg je handige tips en trics om de locatie met kleine makkelijke stapjes al gezonder te maken. Naderhand maak ik een adviesrapport op basis van de besproken ambities. Samen waarborgen we de voortgang en zal ik de locatie helpen de besproken challenge(s) en ambities te behalen. Onderstaand is het traject nogmaals beschreven in de 4 stappen die worden doorlopen.

DEZE VIER STAPPEN WORDEN DOORLOPEN

1. Trap af

Tijdens de aftrap komt de Team:Fit Coach langs om het team beter te leren kennen. Wat betekent een gezondere omgeving voor jullie en welke verwachtingen zijn er?

2. Bekijk de huidige opstelling

Samen met de Team:Fit Coach brengen jullie de huidige situatie in kaart en kiezen jullie een thema om mee aan de slag te gaan. Hoe gezond is het voedingsaanbod op dit moment? Ook niet onbelangrijk: waar liggen de kansen?

3. Kies challenges

Nu jullie weten hoe het ervoor staat, is het tijd om de challenges te bepalen. Gaan jullie gezonder drinken aanbieden met de Dorstlesser Challenge? Of gaan jullie als eerste kijken naar de presentatie- en verkooptechnieken met de Etalage Challenge? Bepaal zelf welke en hoeveel challenges jullie aangaan.

4. Verzamel badges

Ga aan de slag met de gekozen challenges en vink de stappen af die zijn gezet. Alle stappen in een challenge voltooid? Dan krijgen jullie een badge! Verzamel de badges en vier deze topprestatie met de hele locatie!

GEZONDERE LOCATIE, HET CONCEPT

Na het doorlopen van de checklist, stellen we ambities op die aansluiten bij de uitkomst van de checklist en de intrinsieke motivatie van de club. Door het zetten van kleine stapjes kan uiteindelijk naar grote doelen worden toegewerkt zoals onderstaand:
• Kan in elke productgroep een gezonder alternatief worden gekozen?
• Wat staat er op de opvallende plaatsen in de kantine?
• Wordt waterdrinken gestimuleerd?
• Is gezondheid cultuur geworden van de locatie?

Momenteel zijn er in Drenthe al meerdere gesprekken met diverse partners geweest om door te spreken hoe we samen een plan kunnen maken ook de omgeving van de dorps- en buurthuizen, de speeltuinen en de kinderboerderijen stap voor stap gezonder te maken!

Aan de slag?

Willen jullie ook een kosteloos en vrijblijvend oriënterend gesprek? Neem dan contact op met Wineke Holtrop van JOGG-Teamfit via wineke.holtrop@teamfit.nl of kijk op www.jogg-teamfit.nl

TEAM:FIT

Team:Fit is een landelijk initiatief van JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht), gesubsidieerd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Zij zetten zich in voor een gezonde omgeving. Als team doen ze dit samen met gemotiveerde ouders, locaties, vrijwilligers, accommodaties, experts en partners.