Gezocht: bewonersinitiatieven en gemeenten die samen werken aan sociale verbinding

In “Programma SAMEN!” slaan het VSBfonds, Oranje Fonds, Stichting DOEN en VNG twee jaar lang de handen ineen met bewoners en gemeenten om samen nieuwe wegen te bewandelen en samen meer mogelijk te maken.

Startende bewonersinitiatieven worden op allerlei manieren ondersteund, door zowel gemeenten als door veel fondsen. Er zijn ontzettend veel prachtige voorbeelden in heel Nederland. Maar als bewoners eenmaal actief zijn en verder willen na de opstartfase, dan blijkt het duurzaam samenwerken met gemeenten en fondsen nog best ingewikkeld. En dat terwijl bewonersinitiatieven een unieke functie hebben in het versterken van sociale verbinding in wijk, dorp en stad. Een functie die nooit door de gemeente zelf of door een professionele instelling op die manier ingevuld zou kunnen worden. Wie heeft de ideeën, wie heeft de middelen en wie kan ruimte maken om dingen echt anders te doen dan anders?

Doel

Betekenisvolle sociale bewonersinitiatieven tot hun recht laten komen, nu èn straks.

Hoe?

Een interactief programma waarin ruimte wordt gemaakt voor bestaande bewonersinitiatieven om door te gaan en/of door te groeien. Zowel financieel als in het samenwerken met de gemeente en fondsen, op een manier die recht doet aan de kracht van bewoners.

Wanneer?

November 2022 t/m november 2024

Wie?

Bewonersinitiatieven, burgemeesters, wethouders en ambtenaren, fondsmedewerkers.

Meer informatie, klik : Programma samen

Foto: Stichting Samen Heerlen – Carole Meijers