BOKD is op zoek naar dorps- en buurthuizen die willen deelnemen aan een benchmark onderzoek. Een benchmark is een hulpmiddel waarmee je prestaties van de ene organisatie kunt vergelijken met die van andere. In veel branches worden die benchmark onderzoeken met regelmaat uitgevoerd, denk aan supermarkten of bakkerijen, maar voor dorps- en buurthuizen is dat nog nooit gedaan.
Reden voor de BOKD en Groninger Dorpen om, in samenwerking met de Hanze Hogeschool in Groningen, een benchmark onderzoek op te zetten. We hebben een vragenlijst opgesteld die inzage gaat geven in de algemene gegevens (verzorgingsgebied en eigendomssituatie), verduurzaming (energiescans en te nemen maatregelen), verhuurgegevens (verhuurprijzen), horecavoorzieningen (prijsbeleid dorpshuizen), organisatie (betaald versus vrijwillig beheer) en financiën (exploitatie) en inkomsten en uitgaven.
De uitkomsten van de benchmark worden geanonimiseerd en zullen op verzoek beschikbaar worden gesteld voor leden van de BOKD.
Social handprint
Onder de eerste 20 dorps- en buurthuizen die zich aanmelden voor het benchmark onderzoek verdelen we 5 social handprints van MAEX. De social handprint is een model waarmee je de sociale impact van jullie dorps- of buurthuis inzichtelijk maakt. Dat zou een handig hulpmiddel kunnen zijn bij het aanvragen van fondsen of bijvoorbeeld als je met de gemeente in gesprek wilt. Heb je interesse in de social handprint? Geef dat dan aan met vermelding waarvoor je de social handprint zou willen gebruiken.
Interesse in deelname aan de benchmark? Stuur dan een mail naar onze stagiair van de Hanze Yann Langen of adviseur dorpshuizen Paul van Schie.