Aandacht voor Knapzakroute Linde – Zuidwolde (K33)

Tot nu toe hebben we 30 Knapzakroutes gedigitaliseerd. Elke maand brengen we één van deze routes onder de aandacht. Dit keer route 33 Linde – Zuidwolde. Een prachtige route waar je een groot gedeelte langs de Reest loopt.

De route begint in Linde en is ongeveer 18 kilometer. Je kunt deze route gemakkelijk in twee lussen lopen. Een van 10,5 kilometer als je in Linde start en vanaf de parkeerplaats bij Takkenhoogte is de lus ongeveer 9 kilometer. Aangelijnde honden mogen mee, maar niet over de Wildenberg, waar we wel een omleiding voor hebben.

Deze route laat je kennis maken met voor velen het nog onbekende Reestdal en de kleine buurtschappen ten zuiden van Zuidwolde. De Reest loopt van ongeveer Dedemsvaart naar Meppel en is voor een groot gedeelte tevens de grens tussen Drenthe en Overijssel. De eerste bewoners kwamen vanaf de 13e eeuw veelal uit de buurten ten zuiden van Zuidwolde. Op de kaart in het pdf-routeboekje zie je dat in het jaar 1900 grote delen van dat gebied nog steeds heidevelden zijn met buurtschappen aan de rand. De namen hiervan zijn vaak korte namen, wat betekent dat ze al honderden jaren oud zijn. Bijvoorbeeld Drogt, Bazuin, Linde, Nolde, Rabbinge.

De startplaats in Linde was vroeger de kern van het dorp. Later is het dorp naar het oosten uitgebreid. De N48 heeft de scheiding nog zichtbaarder gemaakt. Eerst loop je langs een bosrand en na de Reestvervangende leiding (via deze leiding stroomt het overtollige water naar de Hoogeveensche Vaart) door een nieuw aangeplant landgoed, Nolderhoeve.

Daarna een stuk over een schouwpad om later over het Rabbingerveld naar Rabbinge te gaan. Vanaf hier volg je hele stukken van de Reest. Bij de Holtberg heb je een prachtig overzicht van het beekdal waar tevens de zeldzame boomkikkers nog voorkomen. Onderweg kom je langs de beheerboerderij van Het Drentsche Landschap en kun je zien hoe indrukwekkend mooi het Reestdal is met zijn kleinschaligheid en ongelooflijke natuurlijke rijkdom. De route gaat ook nog even over Overijssels grondgebied. Via een bruggetje ‘over de Reest’ gaan we naar ‘Avereest’ waar een mooie oude kerk staat. Als je langs het kerkhof loopt, let dan eens op de achternamen die op de grafstenen staan. Veel achternamen zijn ook namen van dorpen uit de omgeving. Via Den Westerhuis ga je weer door het Reestdal terug naar de overkant van de Reest. Eerst kom je langs de boerderij De Wildenberg en later loop je over het natuurgebied De Wildenberg, waarna je via een parkeerplaats (ook een startpunt) naar de Takkenhoogte loopt. Via de uitkijkberg heb je een prachtig uitzicht over het gebied. Daarna over het Nolderveld naar Nolde. Via een oud bos kom je zo weer bij het begin uit.

Wil je meer weten van de omgeving en van de dorpen, download dan de route. Dit kan door onderstaande QR-code te scannen of vanaf de site Knapzakroutes te kiezen voor Digitale Knapzakroutes waar je dan de keuze hebt uit alle routes. Je kunt de routes online lopen (als je bereik hebt), met GPX, de route uitprinten waar de routetekst bij staat of het PDF- boekje met routeinformatie en kaarten downloaden.

Route 33 Linde – Zuidwolde

Veel wandel- en leesplezier. We zien je graag terug op één van de andere Knapzakroutes.