8 juni excursie duurzame buurt- en dorpshuizen in Groningen

Op zaterdag 8 juni organiseren onze collega’s van Groninger Dorpen een excursie langs een aantal buurt- en dorpshuizen die bezig zijn met verduurzamen. Deze dorps- en buurthuizen zijn flink aan het isoleren, verwarmen met airco’s of hebben een groot accupakket aangeschaft. Aangezien deze buurt- en dorpshuizen in de grensstreek van Groningen en Drenthe staan en het laatst te bezoeken in de gemeente Borger Odoorn staat is deze excursie wellicht ook interessant voor Drentse dorps- en buurthuizen.

Zuidwending

Dorpshuis De Wending staat in Zuidwending, een lintdorp in de gemeente Veendam. Dit dorpshuis is dé ontmoetingsplaats voor jong en oud en van groot belang voor de leefbaarheid van het dorp. In de strijd met de 6.000 kuub gas die het dorpshuis verbruikt is er een groot verduurzamingsplan opgesteld. Zo wordt onder meer de grote zaal volledig geïsoleerd. De kleine 3 ton die dit gaat kosten heeft het dorpshuis zelf bij elkaar gezocht via fondsen en subsidies.

Bareveld

Buurthuis de Maagdenpalm staat in Bareveld en biedt voor iedereen in deze volkswijk een warme plek. Het dorp wil het gebouw graag kopen van de gemeente maar niet voordat er wat gedaan is aan de torenhoge energiekosten. En dus is het bestuur aan het verduurzamen geslagen. Verwarmen gebeurt sinds kort door middel van airco’s. Een heel verschil met de elektrische kacheltjes die er eerst in zaten en die ‘s ochtends aangezet moesten worden om het ‘s avonds warm te hebben. Andere maatregelen op het verlanglijstje zijn zonnepanelen en LED verlichting.

Westdorp/Ellertshaar

We gaan vandaag ook op bezoek bij de buren. Een klein stukje over de grens in Drenthe staat Dorpshuis Westdorp/Ellertshaar. Dit dorpshuis is het eerste dorpshuis in Drenthe dat de beschikking heeft over een accu voor energieopslag. Mede dankzij financiële bijdragen van WarmteBoost, Rabobank en het plaatselijke zonnepark, heeft het dorpshuis een accupakket van 40 kWh kunnen aanschaffen waardoor het dorpshuis bijna het hele jaar zelf in haar elektriciteitsbehoefte kan voorzien. Het dorpshuis was al volledig “van het gas af”  en wordt verwarmd middels vloerverwarming met een warmtepomp.

Met de bus

De bus vertrekt ’s ochtends om 9.30 uur bij Kardinge. Om 15.30 uur zijn we weer terug.

Je kunt ervoor kiezen om de hele dag mee te gaan. Daarvoor regelen wij gezamenlijk vervoer. Je bent ook van harte welkom om een deel van het programma bij te wonen. Je dient dan wel voor eigen vervoer te zorgen.

Algemene informatie

DatumZaterdag 8 juni 2024
KostenGratis voor leden van de BOKD/ € 25 voor niet-leden
VertrekplekTransferium Kardinge aan het Kardingerplein Groningen, te bereiken vanaf de ring afslag Kardinge/Transferium
Duur09.30 – 15.30 uur
Informatie06-20152244
Max. deelnemers25
AanmeldenVul het formulier onderaan deze pagina in.

Programma

9.30 uurVertrek bus vanaf parkeerplaats Kardinge, Groningen
10.00 uur tot 11.15 uurBezoek Dorpshuis De Wending (Zuidwending)
11.30 uur tot 13.00 uurBezoek Buurthuis De Maagdenpalm (Bareveld) + lunch op locatie
13.20 uur tot 14.50 uurBezoek Dorpshuis Westdorp Ellertshaar (Westdorp)
15.30 uurAankomst bus parkeerplaats Kardinge

Adressen Locaties

P + R Kardinge
Kardingerplein 1
9735 AA Groningen

Dorpshuis De Wending
Zuidwending 199
9644 XE Veendam

Buurthuis De Maagdenpalm
Maagdepalmstraat 2
9648 GS Wildervank

Dorpshuis Westdorp/Ellertshaar
Borgerderstraat 2
9534 PA Westdorp

DEELNEMERS UIT DRENTHE

Dorps- en buurthuizen uit Drenthe kunnen ook deelnemen aan de excursie van Groninger Dorpen. De kosten voor deelname zullen worden betaald door de BOKD. Is jullie dorps- of buurthuis geen lid van de BOKD, dan zijn de kosten voor jullie zelf.

wijze van deelname

Zou je willen deelnemen aan de excursie van Groninger Dorpen, dan moet je je aanmelden via de website van Groninger Dorpen. Op het aanmeldingsformulier kun je ook aangeven op welke wijze je zou willen deelnemen: met de bus mee (vanaf Kardinge) om alle locaties te bezoeken en te genieten van een heerlijke lunch of een deel van het programma bij te wonen.

Graag tot 8 juni!