1,5 meter sessies: verslag online vragenuurtjes voor je dorp en dorpshuis op 20 & 22 oktober

Op dinsdag 20 oktober en donderdag 22 oktober werden vanuit de BOKD twee online bijeenkomsten georganiseerd. Het gesprek ging over alle actuele ontwikkelingen, waaronder aanvullende maatregelen corona (noodverordening 14 oktober 2020). Daarnaast werd informatie gedeeld over onder meer de 17,5 miljoen euro steun voor buurt- en dorpshuizen vanuit het Gemeentefonds.

Een kort verslag

Door de aanvullende maatregelen die sinds 14 oktober 2020 gelden, hebben het merendeel van de aanwezige dorpshuizen besloten om hun locatie voorlopig te sluiten. Het valt de deelnemers aan het gesprek zwaar om de moed er in te houden. Vanuit de groep komt de vraag: ‘Hoe houd je jezelf en je vrijwilligers gemotiveerd.’ Eén antwoord is hier niet op te geven; het belangrijkste is om vooral het gesprek met elkaar te blijven voeren en je inspiratie te halen uit dit soort sessies waarin je mensen van andere dorpshuizen/beheerders spreekt.

Natuurlijk ligt er in ieder dorp(shuis) werk maar helaas is daar nu geen honing naar. Dat is zuur wanneer je dit voor de tweede keer overkomt. Iedereen teert nu in op zijn reserves; het eigen spaargeld wordt aangeboord om de exploitatie te bekostigen. Dit geld kunnen de dorpshuizen dus niet meer gebruiken voor kwalitatieve verbeteringen in/aan het dorpshuis! Een oproep aan de BOKD is om dit kenbaar te blijven maken richting gemeenten en provincie.

Wat kan nog wel? Is een veel gestelde vraag. Vooral rondom catering binnen het dorpshuis.

Catering

Wat betreft het laatste, kunnen we helder zijn: catering in en om het dorpshuis is niet toegestaan. Je mag net als restaurants wel afhaalpunt zijn. Ook mag er geen drinken van buiten meegenomen worden naar het dorpshuis. De exacte tekst zoals opgenomen in de noodverordening van de VRD vind je hier.
Eén uitzondering is hierop: bij condoleance/uitvaart vanuit het dorpshuis, is catering wel toegestaan. Lees hierover op de website van de branchevereniging uitvaart.

Inspiratie

Tijdens de twee bijeenkomsten komen verschillende mooie en inspirerende voorbeelden voorbij waarin duidelijk wordt dat je elkaar op andere manieren kunt blijven zien. We lichten er een paar uit.
Ruinerwold: pub-quiz – variaties zodat voor elke leeftijdsgroep iets wordt aangeboden en waarin jong oud helpt. Kijk ook eens op YouTube hoe Ruinerwold dit heeft aangepakt.
Hooghalen: eettafel – samen eten kan weliswaar niet, daarom nu eten thuis brengen.
Meerdere dorpen: telefooncirkel om vereenzaming te voorkomen.

  • Naar voren komt de tip om vooral activiteiten op dorpsniveau te organiseren; zodat iedereen kan meedoen maar ook kan meehelpen om het voor elkaar te krijgen.
  • De valkuil die je vaker ziet is dat binnen het dorp een paar kartrekkers zijn waardoor de rest afwacht wat er gebeurt. Juist in deze bijzondere tijd: omarm alle initiatieven die binnen komen vanuit het dorp en help elkaar om het idee van de grond te trekken.

17,5 miljoen steun voor buurt- en dorpshuizen aan gemeentefonds

Informatie en voorbeeldbrieven vind je op: https://www.bokd.nl/nieuws/ruim-e400-000-voor-drentse-gemeenten-in-gemeentefonds-tbv-buurt-en-dorpshuizen/

Het is aan gemeenten hoe en waaraan zij het geld besteden. Advies van ons is om aan je gemeente kenbaar te maken dat je als dorpshuis gebruik wilt maken van de financiële steun vanwege geleden schade: gebruik hiervoor de voorbeeldbrief op de website.

Openstaande vragen

  • Wat zijn de vergoedingen voor ZZP’ers (pachters/beheerders)?
  • Zijn er ook nog andere steunmogelijkheden voor dorpshuizen naast de genoemde steun (17 miljoen euro)?

De komende maanden organiseren we vaker 1,5 meter sessies. Leden en relaties ontvangen daarvoor een uitnodiging per mail. Houd ook onze nieuwsbrief en sociale media in de gaten voor actuele data.