MFC de Spil winnaar verkiezing dorpshuis van het jaar 2017

Winnaar en deelnemersveld

MFC De Spil is winnaar van de verkiezing ‘dorpshuis van het jaar’ 2017. Op de finale avond bij RTV Drenthe streden vijf finalisten van wat begon met 22 aanmeldingen. Dat waren naast MFC De Spil dorpshuis ’t Anker in Hollandscheveld, ’t RAShuys in Roderesch, dorpshuis Roessinghschool in Elp en ’t Neie Punt in Ruinen. Dorpshuis De Spil won in totaal 2250 euro. De overige finalisten kregen elk 750 euro.

De vijf finalisten gaven een presentatie van vijf minuten waarin zij het publiek moesten overtuigen waarom zij de titel verdienen. Dat deden ze door middel van een film, VLOG, PowerPoint of lied.

MFC De Spil had een humoristisch filmpje gemaakt waarin de diverse functies in het dorpshuis goed in beeld waren gebracht. De lange versie van 15 minuten is ook beschikbaar. Na de presentaties mochten de jury en de aanwezige dorpshuizen een stem uitbrengen. De finalisten mochten daarbij niet op zichzelf stemmen.

Thema

Het thema van de Rabobank verkiezing Dorpshuis van het jaar 2017 was ‘Onderscheidend vermogen’ of ANDERS zijn. Het vermogen van dorpshuizen om in te spelen op maatschappelijke ontwikkelingen en de veranderende vraag van doelgroepen in het dorp en omgeving van het dorp. Marketing strateeg Hanno Spanninga gaf bij de aftrap van de verkiezing op 16 november 2016 een presentatie over Onderscheidend vermogen of ANDERS zijn. Kijk hier voor een verslag van de avond.

Jury

Volgens juryvoorzitter Gerard Rijker heeft De Spil zich in de afgelopen twee jaar ontwikkeld tot een waar centrum van Gasselternijveen. “In het MFC ontstaat spontaan uitwisseling tussen groepen en bezoekers van alle leeftijden. Het is een sociale ontmoetingsplaats voor Gasselternijveen. Er is een goede samenwerking met overheden, verenigingen, bewoners en ondernemers”, aldus de jury. Een voorbeeld van goede samenwerking is de sociale huiskamer.

Bestemming prijzengeld

Op de vraag wat het dorpshuis met de prijs gaat doen antwoordde voorzitter Martin Ottevanger: “We hebben een aantal wensen en een daarvan is een professionele vaatwasser voor de dorpsmaaltijd, waardoor het allemaal net even gemakkelijker wordt voor de vrijwilligers”.

Organisatie en subsidiënten

De verkiezing is een initiatief van de BOKD en vindt plaats dankzij een bijdrage van de gezamenlijke Drentse Rabobanken, RTV Drenthe, de provincie Drenthe en gemeenten Aa en Hunze, Assen, Borger Odoorn, De Wolden, Emmen, Hoogeveen, Midden Drenthe, Noordenveld, Tynaarlo en Westerveld. Doel is om de dorpshuizen in de schijnwerpers te zetten en te inspireren.