Markehuis Grolloo verkozen tot dorpshuis van het jaar 2015

Het Markehuis in Grolloo is gekozen tot ‘dorpshuis van het jaar’ 2015. Er waren vijf finalisten van wat begon met 38 aanmeldingen. Dat waren naast Grolloo de dorpshuizen uit Ansen, Alteveer Kerkenveld, Drouwen en Nieuw Moscou. Het Markehuis wint in totaal 2500 euro. De overige finalisten krijgen elk 1000 euro.

De vijf finalisten gaven elk een presentatie van drie minuten waarin zij het publiek moesten overtuigen waarom zij de titel verdienen. Dat deden ze door middel van een film of diavoorstelling. Het Markehuis vertoonde een toneelstukje in het Drents. Na de presentaties mochten de jury en de aanwezige dorpshuizen een stem uitbrengen. De finalisten mochten daarbij niet op zichzelf stemmen.

Op de vraag wat het dorpshuis met de prijs gaat doen antwoordde voorzitter Jan Reinders: `Een fitnessruimte maken. We moeten nog wat verbouwen en de apparatuur moet nog worden aangeschaft.`

De verkiezing is een initiatief van de BOKD en vindt plaats dankzij een bijdrage van de gezamenlijke Drentse Rabobanken, RTV Drenthe en de provincie Drenthe. Doel is om de dorpshuizen in de schijnwerpers te zetten en te inspireren.

Impressie van de verkiezing met de finale en het RTV Drenthe programma Strunen met Harm Dijkstra.