RTV Drenthe: Dorpshuis in uitvoering

Wat onderneemt een dorpshuis zoal om zo toekomstbestendig mogelijk te blijven? Vanaf dinsdag 3 januari kun je dit zien op RTV Drenthe in de 4-delige serie ‘Dorpshuis in uitvoering’. Elke dinsdagavond om 17.15 uur (direct na het nieuws) in januari is te zien wat er in een dorpshuis gebeurt op het gebied van zorgzaam zijn, beter benutten, sporten & bewegen en kunst & cultuur. Aan het woord zijn de gebruikers van het dorpshuis zoals dorpsbewoners, fysiotherapeut, welzijnswerk en verenigingen. Oftewel: een diversiteit aan mensen wat zo’n mooie kleuring geeft aan het leven in de wijk of het dorp.

Experimenteren met functieverbreding

De aanleiding voor het maken van de serie is het experiment Pilot Functieverbreding dorpshuizen dat in 2019 van start is gegaan. Zestien buurt- en dorpshuizen zijn de uitdaging aangegaan om hun aanbod uit te breiden. Dat deden zij bijvoorbeeld door een cultuurprogramma aan te bieden toegespitst op groepen in hun leefomgeving of versterking van de informele zorg door de keuken uit te breiden waardoor gezamenlijke gezonde maaltijden gemaakt én geserveerd worden.
Het experiment Pilot Functieverbreding dorpshuizen is mede mogelijk gemaakt door provincie Drenthe.   

Wat te zien op 3 januari?

In de eerste aflevering belichten we formele en informele zorg. We zijn in deze uitzending te gast in Witteveen en Grolloo. Beide dorpshuizen houden zich actief bezig om het huis van het dorp ook een ‘omkijken naar elkaar’ karakter mee te geven. Zij doen dit door bijv. het werk vanuit de dorpscoöperatie een plek te geven in het dorpshuis, door ruimtes te verhuren aan zorg- en welzijnsorganisaties of zorgactiviteiten vanuit het dorpshuis te organiseren. Een dorpshub!

De volgende afleveringen zijn:

  • 10 januari: beter benutten – Hijken en Eext
  • 17 januari: sport en bewegen – Nieuw-Balinge en Weerdinge
  • 24 januari: kunst en cultuur – Nieuw-Roden en Havelte

Tijdstip: vanaf 17.15 uur, direct na het nieuws.

Uitzending gemist?

Heb je de uitzending gemist? Kijk ‘m dan terug via uitzending gemist van RTV Drenthe. De uitzending is vaak een dag later beschikbaar via de website.