Verslag Inspiratieavond

Dinsdag 15 november heeft de aftrap van de Rabobank verkiezing Dorpshuis van het jaar 2017 plaatsgevonden in het provinciehuis. Hieronder kunt u een korte weergave van de avond vinden en de presentaties van marketingstrateeg Hanno Spanninga en juryvoorzitter Gerard Rijker.

Welkomstwoord voorzitter BOKD Jofien Brink

 

20161115_202220_1479371989518_resized
Openingswoord Henk Jumelet

Henk Jumelet heeft als gedeputeerde met o.a. de portefeuille platteland, een toelichting gegeven op wat de provincie zoal doet om leefbaarheid op het platteland te bevorderen. De provincie subsidieert maatschappelijke organisaties zoals Zorgbelang, Sport Drenthe, Stamm en de BOKD, maar investeert ook in bijvoorbeeld breedband, armoedebestrijding en fonds dorpsinitiatieven. “Heeft u nog plannen waar geen of onvoldoende financiering voor is; informeer bij uw gemeente”, aldus Henk Jumelet.

Presentatie Dorpshuis het Markehuis

Het Markehuis in Grolloo is winnaar van Rabobank verkiezing Dorpshuis van het jaar 2015. Voorzitter Jan Reinders heeft verteld hoe zij de verkiezing hebben beleefd en wat het hen heeft opgebracht.

Inspiratiesessie door marketing strateeg Hanno Spanninga

De wereld verandert iedere dag een beetje. En soms heel veel. Verander je niet mee? Dan komt er een dag en dan doe je niet meer mee. Succesvolle dorpshuizen begrijpen het belang van verandering. Van anders zijn. Van voorsprong. Samen met marketing strateeg Hanno Spanninga is besproken hoe je als dorpshuis een voorsprong opbouwt door ‘anders’ en onderscheidend te zijn. Spanninga begeleidt vooral ondernemers in het MKB bij de ontwikkeling en realisatie van hun strategie. Vanaf het begin was hij mede-organisator en jurylid voor de competitie Bakkerij van het jaar en later Bakker met ster. Verder was hij onder meer lid van de Raad van Advies voor de verkiezing Versmarketeer van het Jaar, gericht op voorlopers in de verssector. Bekijk hier voor de presentatie van Hanno Spanninga.

Dorpshuizenquiz door het Huus van de Taol

Streektaalfunctionaris Abel Darwinkel heeft een Drentse dorpshuizenquiz samengesteld. We hebben ‘pettie op, pettie af’ gespeeld ende uiteindelijke winnaar was Gienus Ratering, een bestuurslid van dorpshuis de Viersprong in Buinerveen. Hij kreeg een mooie Knapzak met lekkernijen, een Huus van de Taol bordje en boekwerk (Op stee) en enkele Knapzakroutes van de BOKD.

Toelichting jurycriteria door juryvoorzitter Gerard Rijker

Gerard Rijker heeft een presentatie met toelichting gegeven over de jurycriteria. Van belang is hoe uw dorpshuis invulling geeft aan de dorpshuis functie en of het dorpshuis ook echt het huis is van het dorp. De jury kijkt ook naar het gebouw (aantrekkelijkheid en sfeer) en welk activiteitenaanbod (modern eigentijds, voor welke doelgroepen) het dorpshuis heeft ontwikkelt en wil het met eigen ogen zien wat uw dorpshuis onderscheidend maakt.

De jury bestaat deze verkiezing uit Herma Stroetinga van RTV Drenthe, Roelof Dilling van Het Markehuis in Grolloo, Katrien Eggens van de Rabobank en Gerard Rijker (vml bestuurslid van het Steunpunt Dorpshuizen Drenthe en kwaliteitsmanager).