We roepen buurt- en dorpshuizen op historisch beeldmateriaal met ons te delen

BOKD is op zoek naar historisch beeldmateriaal van verloren functies van buurt- en dorpshuizen

De eerste dorpshuizen in Drenthe zijn ontstaan in 1915. Dat waren Ons Dorpshuis in Paterswolde en Ons Dorpshuis in Wilhelminaoord. Deze dorpshuizen hadden vooral een educatieve functie. In de loop der jaren zijn daar tal van buurt- en dorpshuizen bijgekomen. Naast de educatieve functie kwamen daar de ontmoetingsfunctie en het dak van het verenigingsleven bij. Deze functies hebben de buurt- en dorpshuizen altijd weten te behouden.

Los van bovengenoemde functies hebben dorps- en buurthuizen ook huisvesting geboden aan tal van andere partijen, maar daar zijn er inmiddels ook alweer veel van verdwenen. Sommige daarvan liggen nog vers in ons geheugen, zoals bibliotheken die uit steeds meer dorpshuizen verdwijnen of de geldautomaat die al praktisch overal weg is. In een iets verder verleden bood het dorpshuis ook nog plaats aan bijvoorbeeld de dorpsagent of -zoals de foto bij dit artikel uit 1939 laat zien- als onderdak voor gemobiliseerde soldaten in de Tweede Wereldoorlog.

BOKD kent veel van deze verhalen, maar zou dat graag ondersteunt zien door het passende beeldmateriaal.

Oproep

Heb je beeldmateriaal liggen dat de verschillende functies in buurt- en dorpshuizen laat zine dan zouden we daar graag een kopie van ontvangen. Denk daarbij aan oude foto’s of ander materiaal zoals bijvoorbeeld oude bouwtekeningen. Het liefst ontvangen we het materiaal digitaal. Dit kan gestuurd worden naar Paul van Schie.

Dank alvast voor aanlevering en houd onze site in de gaten voor plaatsing ervan.