Sport en bewegen

De dorpen Weerdinge en Nieuw-Balinge zijn vanuit hun dorpshuis aan de slag met het thema Sport en bewegen. Onderstaand lees je de ervaring tot nu toe vanuit Nieuw-Balinge.

Nieuw Balinge – fitness – functieverbreding dorpshuizen

In Dorpshuis De Heugte in Nieuw Balinge opent zo rond eind mei een fitnessruimte. Tenminste, dat is het streven. Samen met een werkgroep van zo’n acht dorpelingen en een groep constante vrijwilligers van zo’n tien tot twintig man is het afgelopen jaar hard gewerkt. “Het liep gesmeerd. We hoorden van de aannemer wat we moesten inkopen, en welke werkzaamheden we zelf konden doen en dat pakten we dan op. In de groep van uitvoerders was één jongeman die min of meer de leiding nam. Hij had ook gereedschap waardoor we de klus goed konden klaren. Dat is echt goud waard bij zo’n project!”, aan het woord is José Post, bestuurslid van  Dorpshuis De Heugte.
Het dorpshuisbestuur is bij de volledige ontwikkeling van de fitnessruimte geïnformeerd en betrokken geweest. Qua betrokkenheid wel zoveel mogelijk op de achtergrond aangezien er een werkgroep mee aan de slag is. Op de momenten dat een (financiële) beslissing genomen moest worden, gebeurde dit vanuit het dorpshuisbestuur.

Rekenen

De komst van een fitnessruimte is onderdeel van de pilot Functieverbreding Dorpshuizen waaraan De Heugte meedoet. “Vanuit de Provincie Drenthe hebben we een bijdrage gekregen om met onze plannen aan de gang te gaan. Daarbij hebben we aanvullende subsidie verworven. In totaal hebben we zo’n € 68.000 verkregen voor onze plannen. Aan zelfwerkzaamheid hebben we omgerekend ongeveer € 12.000 ingezet.” Wat gebeurt er met al dat geld? “We hebben van te voren berekend wat we kwijt zouden zijn voor een fitnessruimte: voor de verbouwing, de aanschaf van de toestellen en de verdere inrichting. We hadden ook rekening gehouden met wat tegenvallers: je maakt altijd mee dat iets duurder uitvalt dan begroot. Helaas bleek bij het doorbreken van een muur asbest aanwezig te zijn. Een gespecialiseerd bedrijf heeft dit verwijderd. Dat was een kostenpost van ruim € 4.000,-. Dat is een flinke tegenvaller.”

Beloning

Een feestelijke opening zo eind mei, begin juni zit in de planning: “De beloning van ieders inzet. We hebben de afgelopen maanden het dorp meermalen laten zien wat we doen. Aan het einde van 2021 hebben we iedereen uitgenodigd om te zien en te horen hoe de ruimte er uit komt te zien. Dat leverde vanuit de jeugd de vraag op of we ook rekening hebben gehouden met een bepaald type toestel. We hebben gevraagd of zij hun ideeën voor de toestellen op papier wilden zetten. Deze hebben we met de toestelleverancier vergeleken en het bleek dat we goede toestellen in de offerte hadden opgenomen. In februari hebben we de definitieve bestelling geplaatst.”
Ook heeft De Heugte een win-actie op touw gezet. “Bedenk een naam voor onze fitnessruimte! Wie wint, mag een jaar lang gratis sporten.”

De komende tijd gaat het bestuur van De Heugte o.a. aan de slag met bekendheid van de fitnessruimte. “We hebben contact met een fysiotherapeut over het gebruik van de ruimte. Wellicht dat hij /zij vanuit zijn /haar vakgebied hiervan gebruik willen maken. Daarnaast willen we de komende weken concreet maken hoe we het lidmaatschap van de fitnessruimte gaan administreren. Ook is de afhandeling naar de fondsen een actiepunt. Kortom, nog genoeg werk aan de winkel!’.

Samen met vrijwilligers is het afgelopen jaar hard gewerkt aan de fitnessruimte.

Vervelend

Andere tegenvallers in het afgelopen jaar waren corona en een zogenoemde helpdeskfraude. Gelukkig voor Nieuw Balinge is al het geld getraceerd dan wel gecompenseerd door de bank. “Het gemak waarmee iemand je geld kan ontfutselen is zo vilein. Dat was heel vervelend maar gelukkig is het allemaal goed gekomen!”.