Commercie/ Beter Benutten

Een aantal dorpshuizen, dat wil zeggen de dorpshuizen in Eext, Darp en Hijken, nemen deel aan de pilot Beter Benutten. In deze pilot gaat het om dorpshuizen die ‘meer commerciële activiteiten’ aan het dorpshuis willen toevoegen. Bijvoorbeeld omdat ze de horeca functie willen versterken (Eext), Flexwerkplekken willen realiseren (Darp) of het dorpshuis beter geschikt willen maken als vergader en/ of cursus locatie (Hijken). Afgelopen jaar hebben alle dorpshuizen stappen gezet om toe te werken naar de door hen gewenste situatie. De eerste die we aan het woord willen laten is de Stichting Dorpshuis Eext.

even voorstellen

Mijn naam is Grietje Schonewille en ik ben bestuurslid van de Stichting Dorpshuis Eext (SDE). In het dagelijks leven ben ik werkzaam als teamleider buitendienst en het team gebiedsgericht werken in de gemeente Oldambt. Eext is een prachtig dorp en telt 535 huishoudens en ongeveer 1500 inwoners. Het is een hecht dorp, maar als je niet mee wilt doen dan is dat ook prima. Wat ik zelf belangrijk vind aan het wonen in een dorp is dat als je het leuk wilt hebben met elkaar je er dan zelf ook een bijdrage aan moet leveren.

waar zijn jullie mee bezig?

In 2017 verkeerde het dorpshuis in nood. Er is toen afscheid genomen van de toenmalige pachters waarna we twee jaar met vrijwilligers hebben gewerkt. Een van de vrijwilligers was een kok en die heeft het café nieuw leven in geblazen door er een eetcafé van te maken. En een andere vrijwilliger was gastheer en hij heeft een boost gegeven een gezellige bar en terras. Dat leverde zoveel geld op dat we besloten hebben om op die manier verder te gaan. Het zag er alleen niet al te jofel meer uit! Vanaf 2019 zijn we begonnen met stapsgewijze verbouw. De eerste stap was om het eetcafé te moderniseren en meer uitnodigend uit te laten zien en te verruimen zodat we meer gasten kunnen ontvangen. De tweede stap is dat we het dorpshuis gedeelte willen opfrissen zodat onze gebruikersgroepen een eigen plek hebben en zelf naar binnen en buiten kunnen zonder de gasten in het eetcafé lastig te vallen.

waar staan jullie nu in het proces?

Het eetcafé draait en het terras zit ook vol zodra het open is dus dat zijn mooie ontwikkelingen. Vorig jaar (2020) hebben we veel hulp ingeroepen van mensen die ons op weg hebben geholpen om het eetcafé te professionaliseren. Een financieel deskundige uit de horeca en het supermarktwezen  heeft ons van advies voorzien op het financiële vlak. Een deskundige uit de horeca heeft met ons meegekeken naar het restaurant gedeelte: naar de menukaart en waarom het belangrijk is om regelmatig van kaart te wisselen. Dat laatste heeft hij vooral met onze twee nieuwe pachters gedaan. Al met al heeft ons dat vorig jaar zomer, toen we weer open mochten, geen windeieren gelegd.

Op dit moment ligt de focus vooral op het achterste gedeelte. Dat willen we opknappen, onder andere door het aanbrengen van lambrisering en het plaatsen van een bar waar drankjes kunnen worden afgehaald en natuurlijk een koffiemachine. Het idee is dat de verenigingen zich daar zelf moeten kunnen redden. We zijn druk bezig met fondsenwerving en kunnen nog wel een paar centen gebruiken voordat we verder kunnen.  

op welke wijze worden het dorp en andere partijen betrokken?

Er zijn heel veel vrijwilligers betrokken bij ons dorpshuis en als we werkzaamheden laten uitvoeren dan doen we dat bij MKB bedrijven in het dorp. Het installatiewerk is door een lokale installateur uitgevoerd en de gordijnen en de vloer en het timmerwerk zijn door ZZP-ers. Op die manier creëer je betrokkenheid, maar het bespaart ook in de kosten. We hebben ook goed contact de gemeente en met Impuls (lokale Welzijnsinstelling, red) die bij ons de jeugdsoos huren.

Wanneer vinden/ denken jullie dat het klaar is?

We hebben al best veel geld opgehaald uit het dorp, onder andere door het uitgeven van obligaties. Inwoners van Eext konden obligaties kopen van € 250 tot € 1000 en veel inwoners hebben dat gedaan. Daarnaast heeft de SDE ook steeds meer vrienden van het dorpshuis en dat levert toch elk jaar weer € 1.000 op. Zoals gezegd zijn we op dit moment in gesprek met een fondsenwerver, omdat we nog op zoek zijn naar aanvullende financiering om onze plannen te realiseren. De eerste aanvragen zijn net de deur uit. We hopen het dit jaar met elkaar af te kunnen ronden. Als dat lukt passen er 150 mensen in de grote zaal. Jullie zijn welkom!